Boerderij: Eierprijs blijft in de benen

18-06-2021

Vanwege de warmte willen verkopers graag van de eieren af, maar kopers willen juist minder inslaan.

Het is warm in Nederland; de eerste tropische dagen zijn weer gemeten. Maar warmte is iets waar de eiermarkt nu juist geen baat bij heeft. Bij warm weer denken mensen aan ijs en fruit en kopen ze minder eieren. Daarnaast neemt de houdbaarheid van eieren af. Verkopers willen graag van de eieren af, maar kopers willen juist minder inslaan. Dat geeft doorgaans prijsdruk. Eierhandelaren merken ook dat ze deze week meer moeite moeten doen om hun producten te slijten. Daarbij is het aanbod van eieren volgens pakstations ruim, al merken pluimveehouders dat hun eieren momenteel zeer frequent opgehaald worden.

Pakstations schatten deze week 10% minder eieren afgezet te hebben richting de retail omdat mensen minder eieren kochten. Maar daar staat de heropening van de horeca tegenover waar juist weer meer eieren naar toe gingen. Netto boet het afgezette volume daardoor niet in. Alleen is het wel een nadeel voor de luxere eieren, want het zijn juist die duurdere eieren die bij de retail minder hard lopen en waar een goedkoper, anoniem horeca-ei tegenover staat. In waarde levert de keten dus wel in.

Ophokplicht
Daarnaast is er nog altijd geen versoepeling van de ophokplicht. De zorgen onder pakstations zijn groot. Ze merken met name in Duitsland dat ze flink terrein verliezen nu ons land als enige geen uitloopeieren kan leveren, terwijl de hennen in andere landen gewoon buiten lopen. Ze vrezen voor onherstelbare schade, die ook het bio-segment raakt, omdat een leverancier vaak combinaties van meerdere eiersoorten aan de retail levert.

NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren
Ondanks al deze uitdagingen blijven de noteringen in de benen. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram maken een nagenoeg zijwaartse beweging door van € 6,87 naar € 6,88 per 100 stuks te gaan. De notering voor witte eieren van dat gewicht gaat van € 6,21 naar € 6,19 per 100.

De prijs van industrie-eieren levert na weken van vlakke prijs weer iets in. De richtprijs voor kooi-eieren raakt met een daling van € 0,820 naar € 0,812 per kilo de prijsstijging van voorgaande week ook direct weer ongeveer kwijt. Ook de notering voor scharreleieren voor de industrie levert bijna een cent in. Die zakt van € 0,861 naar € 0,852 per kilo.

Prijs eieren prijshoudend
Volgende week zit een stijgende prijs er niet in. Sommige pakstations verwachten met het ruime aanbod dat het meer moeite zal gaan kosten de prijs op het huidige niveau te houden. Toch is dat iets waar anderen wel vanuit gaan: voortzetting van het huidige stabiele prijsbeeld. Maar waar in andere jaren de prijsdaling wordt ingezet als de nieuwe haring, de aardbeien en de kersen weer op de markt verschijnen, is ook een prijshoudende notering een positief signaal.

Prognose: maximaal prijshoudend.

 
 

Inloggen op de ledenportal