NieuweOogst: Russische eierindustrie verkeert in crisis

24-06-2021

De Russische eierindustrie verkeert in een crisis. Door een scherpe daling van de groothandelsprijzen op de Russische eiermarkt staat de winstgevendheid onder druk. Dat meldt de Russische vakbond van pluimveeproducenten Rosptitsesoyuz.

De groothandelsprijzen daalden sinds begin mei gemiddeld 19,5 procent voor eieren van topkwaliteit en met 10,9 procent voor eieren van tweede kwaliteit. Retailers verkopen de eieren voor 30 tot 53 eurocent per tien stuks, exclusief btw. De productiekosten variëren echter tussen 56 en 60 eurocent per tien eenheden.

Sommige retailers schatten dat de prijzen de afgelopen maanden met maar liefst 46 procent daalden. Een deel van die daling is toe te schrijven aan het seizoen. Traditioneel zijn in Rusland eieren na Pasen goedkoper. De onbalans tussen prijs en kosten is ook beïnvloed door een sterke stijging van de graanprijs en de prijs van broedeieren. Al met al stegen de productiekosten in de Russische eierindustrie het afgelopen jaar met 20 tot 25 procent, weet Rosptitsesoyuz.

Waarschuwing voor tekorten
Om de verliezen voor leghennenhouders in te perken, adviseert de Russische vakbond van pluimveeproducenten verkleining van de productie. Marktdeelnemers daarentegen waarschuwden dat de Russische eiermarkt in de toekomst te maken kan krijgen met producttekorten. Dat gebeurt als te veel producenten zouden besluiten de productie onder de huidige omstandigheden te verlagen.

Daarnaast roept Rosptitsesoyuz op tot het vormen van een eerlijk prijssysteem. Onder andere door in de keten te werken aan een betere afstemming tussen productie en consumptie. De Russische overheid wordt daarbij een belangrijke rol toegedicht in de communicatie.

Tekort broedeieren
Ander punt van zorg van de Russische pluimveehouderij betreft het tekort aan broedeieren voor zowel vleeskuikens als leghennen. Dat tekort ontstond nadat er forse beperkingen waren ingevoerd op de invoer uit Europese landen. Rusland wil weliswaar in 2024 zelfvoorzienend zijn en af van de import van broedeieren, maar een gebrek daaraan zet de binnenlandse pluimveemarkt op dit moment verder onder druk.

 
 

Inloggen op de ledenportal