NieuweOogst: Zeshonderd bedrijven hadden dierenwelzijn in 2020 niet op orde

25-06-2021

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) besteedde vorig jaar 8 procent van de totale werktijd aan dierenwelzijn. Daarbij werden tweeduizend bedrijven bezocht. Bij zeshonderd daarvan was het niet op orde, stelt de NVWA in haar jaarbeeld over 2020.

Naast primaire bedrijven gaat het bijvoorbeeld ook om transporteurs en instellingen en bedrijven die dierproeven uitvoeren en/of proefdieren fokken en afleveren. Door verscherpt toezicht is het aantal bedrijven met landbouwhuisdieren verlaagd dat structureel de regels niet naleeft. Een woordvoerder van de NVWA kon hierbij desgevraagd geen aantallen geven, die worden nog geanalyseerd voor de juiste duiding.

Bij alle 48 grote roodvlees- en pluimveeslachthuizen is inmiddels het cameratoezicht geïmplementeerd. Dat is bij de 169 middelgrote en kleine slachthuizen ongeveer de helft, staat in jaarbeeld 2020 van de NVWA.

Hittestress
Tot slot had het voorkomen van hittestress op hete dagen in 2020 veel aandacht van de NVWA. Bij slachthuizen en langeafstandstransporten van levende dieren zijn veel verbeterstappen genomen. Dat gebeurde bijvoorbeeld via temperatuurcontroles in vrachtwagens en het plaatsen van ventilatoren. Dierenartsen van de NVWA houden verder bij extreme temperaturen extra toezicht op dierenwelzijn.

 
 

Inloggen op de ledenportal