NieuweOogst: Mestschuifel slaagt in eerste proefopstelling

28-06-2021

Met een mestschuifel die onder een dikke laag grove houtsnippers doorgaat, lukt het om dagelijks droge mest weg te halen. De grootste bron van fijnstof uit pluimveestallen verdwijnt hiermee.

De hennen in de stal van het Poultry Innovation Lab in het Gelderse Barneveld storen zich totaal niet aan de mestschuifel. 'Dat levert dus geen enkel probleem op', zegt onderzoeker Bram Bos van Wageningen Livestock Research.

Het belangrijkste doel van de mestschuifel: het scheiden en afvoeren van de mest en tegelijk de kippen een geschikt alternatief strooisel aanbieden. De natte mest van de hennen droogt tussen de grove beukensnippers mooi op, valt snel uiteen en zakt naar beneden door het gescharrel van de hennen.

Onderlangs
Vijf keer per dag gaat de mestschuifel enige keren heen en weer onderlangs de snippers en verzamelt daarmee alle droge en fijne mestdeeltjes. 'Dagelijks 500 tot 1.000 gram mest, terwijl het maar een proefopstelling van 4,5 vierkante meter is', zegt Bos. 'Het werkt prima', vult ontwikkelaar en technicus Bastiaan Vroegindeweij van Livestock Robotics aan. 'De houtsnippers blijven schoon, daar kunnen we de hele ronde mee toe.'

Door het dagelijks verwijderen, krijgen mestdeeltjes geen kans als stof in de lucht te komen. Bos: 'Ik verwacht minimaal 50 procent stofreductie en minder ammoniakuitstoot.' De onderzoekers willen de schuifel testen op een praktijkbedrijf om de emissies vast te stellen.

 
 

Inloggen op de ledenportal