Boerderij: Vlees- en legsector blijven zoeken naar oplossingen uitloopprobleem

12-10-2012

Barneveld - De pluimveevleessector en de legsector blijven met elkaar in overleg om een oplossing te zoeken voor de problematiek van de uitloop voor leghennen. Dat zei NOP-voorzitter Eric Hubers tijdens de vergadering van de sectorcommissie pluimveevlees in Barneveld.

De pluimveevleessector zou graag zien dat er in het voorjaar een ophokplicht wordt ingesteld om het risico op laagpathogene vogelgriep (LPAI) te verminderen. De legsector wil er niet aan omdat ze afzet- en exportbeperkingen verwacht voor vrije uitloopeieren als die zijn geproduceerd door dieren die gedwongen binnen zitten.

Doordat de pluimveesector als geheel niet op één lijn zit over het AI-beleid, gebeurt er tot nu toe vrij weinig. De overheid is niet van zins een ophokplicht in te stellen. Maatregelen blijven nu beperkt tot voorwaarden die er aan de uitloop worden gesteld. Die moeten goed worden afgerasterd en zo worden ingericht dat de kippen niet in aanraking kunnen komen met watervogels die vaak drager zijn van AI-virussen.

Hubers ziet nog wel wat mogelijkheden om iets te bereiken. Eén van de mogelijkheden is om in Brussel bij de EU de regelgeving aan te kaarten. Ook kunnen de uitlopen vaak kleiner, om ze zo beter beheersbaar te maken. “Ik heb zelf leghennen die volgens de regels een oppervlakte van 30 hectare ter beschikking moeten hebben. Erg duurzaam is dat in mijn ogen niet. Dat kan best minder, maar dan moeten de regels worden aangepast”, aldus Hubers.

door Sake Moesker 12 okt 2012  

 
 

Inloggen op de ledenportal