Boerderij: Eieren rollen moeizamer weg

25-06-2021

De eiermarkt heeft een taaie week achter de rug. Het is een uitwerking van de hitte vorige week en veranderingen in het kooppatroon.

Handelaren en pakstations wijzen vooral naar de consumptie als oorzaak. Vervanging door andere producten als haring en aardbeien drukken de verkopen.

Daarnaast lopen de verkopen in de supermarkten ook terug door het opstarten van de horeca. Dat geeft een verschuiving in de verkopen. Echter het horecakanaal vinden de anonieme eieren hun weg. Voor het bedrag dat een pluimveehouder krijgt, worden eieren in dat kanaal ook kant en klare Spaanse of Poolse eieren aangeboden.

Er zijn geen grote voorraden die de handel drukken. Handelaren hebben zelfs niet de indruk dat er zoveel eieren zijn, maar er zijn er gewoon nog minder nodig.

Acties omdat uitloopeieren er weer zijn
Deze week zijn voor het eerst ook weer Nederlandse uitloopeieren verkrijgbaar. Het aanbod is nog beperkt, maar de vraag is dat ook. Weinig verrassend; door de lange duur dat dit segment van het Nederlandse product van de markt is geweest, zal hersteltijd en inzet vergen. Om te zorgen dat de vraag er is als het aanbod gaat oplopen als meer gebieden worden vrijgegeven zijn pakstations nu al met acties aan het voorbereiden om de eieren in dat segment een voortvarende herintroductie te geven. Net als bij haring wordt daarbij ingespeeld op het blijde nieuws dat ‘ze er weer zijn’.

Getalsmatig is van de druk op de eiermarkt nog weinig te merken. In Barneveld is er stevig gediscussieerd bij het vaststellen van de prijs. Pluimveehouders wilden de prijs in de benen houden, maar handelaren en pakstations merken dat de vraag en het aanbod zover uit elkaar lopen dat de afzet verslechtert. Waar twee maanden geleden om kleinere eieren werd gevraagd, zijn ze nu bijna niet te slijten. Daardoor verliest Barneveld € 0,10 tot € 0,25 per 100 eieren.

NOP-richtprijs daalt
Doordat Barnveld voor een kwart meetelt in de NOP-berekeningen is dat terug te zien in de NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren. De notering voor 62-63 gram daalt van € 6,88 naar € 6,84 per 100. De richtprijs voor witte eieren van dat gewicht blijft onveranderd op € 6,19 per 100. Niet dat witte eieren beter verkopen, maar dat komt doordat Barneveld alleen bruine eieren noteert.

De Duitse WeserEms-notering vertoont hetzelfde beeld. Die laat een klein minnetje zien bij bruine M‘en. Die dalen van € 6,80 naar € 6,75 per 100. Witte M‘en blijven ook daar staan, in dit geval op € 6,45 per 100.

Hoewel de verwerkers volgens pakstations goed meedoen, krijgen de verwerkers de eieren wel voor minder geld in handen. De industrienoteringen lopen terug. De NOP-richtprijs voor scharrelindustrie-eieren daalt van € 0,852 naar € 0,829 per kilo. De richtprijs voor een kilo kooi-eieren levert bijna 2 cent in door van € 0,812 naar € 0,794 te zakken.

Prijsdruk blijft nog weken
Met de vakanties die naderen verwachten pakstations dat het huidige marktbeeld de komende vier tot acht weken niet zal veranderen. Ook pluimveehouders kunnen niet meer dan de hoop uitspreken dat de noteringen volgende week nog het huidige aangeven.

Prognose: prijsdruk.

 
 

Inloggen op de ledenportal