Pluimveeweb: Eierverwerker weer fout met ongestempelde eieren

30-06-2021

Een eierverwerker moest zich bij de tuchtrechter van het COKZ verantwoorden voor de invoer van ongestempelde eieren.

Een eierverwerker is opnieuw in de fout gegaan met de invoer van ongestempelde eieren. Dat bleek woensdag 30 juni tijdens een zitting van het tuchtgerecht van het COKZ (Controle Orgaan Kwaliteits Zaken).

Drie pallets met ongestempelde eieren

Het bedrijf had bij zijn pakstation in Duitsland eieren geladen, waaronder drie pallets met ongestempelde eieren (32.400 stuks). Dit werd vastgesteld op 23 februari. Die eieren waren wegens een printerstoring bij de legpluimveehouder niet gestempeld, zo verklaarde een vertegenwoordiger van de eierverwerker tijdens de digitale zitting van het tuchtgerecht. En dat hadden de medewerkers bij verzending en bij ontvangst van de partij niet gezien.

Het bedrijf heeft sinds enkele maanden elders in Duitsland een pakstation, waar alle eieren vanuit Duitsland worden verwerkt. Alle in Duitsland gelegde eieren blijven nu in Duitsland en komen niet meer naar Nederland, zei de vertegenwoordiger ter zitting. Het COKZ eist voor deze overtreding een onvoorwaardelijke boete van € 2.000 en een voorwaardelijke boete van € 2.000.

Eerdere overtredingen

Het was niet voor het eerst dat deze eierverwerker in de fout ging met ongestempelde eieren. Het bedrijf stond in februari van dit jaar al voor het tuchtgerecht omdat er drie pallets eieren zonder producentencode vanuit Duitsland naar Nederland waren vervoerd. En in 2019 was dit ook al eens gebeurd. Op 17 februari gaf het bedrijf tijdens de zitting aan dat het de procedure met betrekking tot ongestempelde eieren had aangepast waardoor het niet meer fout kon gaan.

Op 4 maart had het tuchtgerecht de eierverwerker een onvoorwaardelijke boete van € 2.000 en een voorwaardelijke boete van € 2.000 opgelegd. Die voorwaardelijke boete in de zaak van 17 februari kon nu niet worden opgeëist, omdat die voorwaardelijke boete was opgelegd na de overtreding op 23 februari.

Overschrijding THT-datum

Tijdens de zitting heeft het COKZ ook een boete van € 250 geëist in twee zaken waarbij de houdbaarheidsdatum (THT-datum) van eieren was overschreden. In de ene zaak betrof het een groothandel in eieren in Noord-Holland waarbij de THT-datum van een partij van 7.200 eieren met 10 dagen was overschreden, in de andere zaak ging het om een partij van 2.400 eieren van een eierhandel in Noord-Brabant met een overschrijding van 7 dagen.

De geëiste boetes zijn conform het boetereglement van het COKZ. Die boete voor overschrijding van de THT-datum is onafhankelijk van de omvang van een partij en het aantal dagen overschrijding. COKZ gaat de boeteregeling op dit punt herzien.

Het tuchtgerecht doet binnen zes weken uitspraak in deze drie zaken.

Beroep

Een pakstation in Barneveld dat medio vorig jaar op twee manieren in de fout was gegaan met de THT-stempeling van Beter Leven 1 ster-eieren is tegen de opgelegde boete door het Tuchtgerecht COKZ in beroep gegaan bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal