Pluimveeweb: NVP: Hoog tijd dat boeren en burgers op 7 juli weer van zich laten horen

06-07-2021
De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) vindt het hoog tijd dat boeren en burgers op 7 juli weer van zich laten horen. „Rapporten, rapporten en nog meer rapporten, om boeren te verdrijven! Veelal op bestelling van de overheid of NGO’s geschreven, met als doel de boeren als zondebok aan te wijzen. De stortvloed van rapporten en visies op basis van ondeugdelijke rekenmodellen, zonder deugdelijke wetenschappelijke onderbouwing is enorm. Een groep (activistische pseudo) wetenschappers stigmatiseert de voedselproducenten van Nederland en laat burgers denken dat daar de oorzaak van alle problemen ligt. Hoog tijd om in actie te komen voor het te laat is", stelt NVP-voorzitter Bart-Jan Oplaat in een ledenbericht.

Terwijl de natuur zich in volle groene glorie toont en we genieten van het mooie landschap, worden boeren steeds verder in de hoek gedrukt, stelt de NVP-voorzitter. Zij dreigen van hun bedrijf te worden verdreven, te beginnen op de Veluwe en in het Groene Hart.

Bedrijven die in generaties zijn opgebouwd. Met boerenfamilies die als rentmeester waken over de groene ruimte, met zorg voor plant, dier, lucht, bodem en water. Boeren die met zorg ons voedsel maken.

Zuinig op de groene ruimte en de groene economie

„Volgens al die rapporten en adviezen, dikwijls van politiek benoemde commissies moeten de boeren (milieu)ruimte vrijmaken. Want het gaat slecht met de natuur, het milieu, de bijen, de grutto en de kievit, de biodiversiteit, de bodem, de lucht, het water, de insecten en de planten. En er is geen ruimte voor woningbouw. Dat zou allemaal worden veroorzaakt door de boeren. Wat een lariekoek", stelt Oplaat.

„Kijk om je heen en kijk naar de feiten. Door boeren te verdrijven beschadigen we juist onze karakteristieke groene ruimte en onze befaamde groene economie."

Grote meerderheid Nederlanders wil boerenbedrijven behouden

Ondanks de niet aflatende stroom van negatieve berichtgeving en handige framing geniet de boer nog steeds veel steun en sympathie. Mensen zijn niet gek volgens Oplaat. „Ze zien welk onrecht zich dreigt te voltrekken. Een overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking denkt dat boeren gelijk hebben dat ze zich niet herkennen in de berichtgeving en politieke standpunten. Slechts 11,9 procent van Nederland vindt dat boeren plaats moeten maken voor woningbouw, natuur, industrie, zonneparken, windparken en (lucht)verkeer."

„Ruim 77 procent vindt dat Nederland haar pluimveesector sterk moet houden voor de toekomst. Slechts 2,3 procent ziet de pluimveehouders liever vertrekken." Dat blijkt uit recent representatief opinieonderzoek onder 2.117 Nederlanders. De NVP-voorzitter vindt het hoog tijd dat de politiek dit signaal serieus oppakt.

Boeren en burgers: stop de politiek, stop de #stikstofaffaire

De maat is vol, vindt de NVP voorzitter. „Een kleine schreeuwende (activistische) minderheid regeert Nederland. Hoog tijd dat boeren en burgers op 7 juli van zich laten horen. Doe dat netjes, binnen de wet en publieksvriendelijk. Laat de politiek weten dat deze #stikstofaffaire moet stoppen. Roep een halt toe aan de verwoesting van miljarden belastinggeld. De fundamenten van het natuurbeleid deugen niet. Hoog tijd voor nieuw beleid."

 
 

Inloggen op de ledenportal