Pluimveeweb: Samenstelling mest geen bruikbare indicator contact wilde vogels

13-07-2021
De samenstelling van bacteriën in leghennenmest is geen bruikbare indicator voor contact met wilde vogels. Hiermee kan het risico op vogelgriep niet voorspeld worden.

Janneke Schreuder, onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht, heeft verschillende methoden onderzocht om de risico’s op vogelgriepuitbraken te voorspellen.

Darmbacteriën
Vogelgriep wordt op pluimvee overgedragen door contact met besmette mest van wilde vogels. Schreuder onderzocht om die reden of de samenstelling van bacteriën in de mest van leghennen aanwijzingen bevat die wijzen op contact met mest van wilde vogels. Daarnaast is onderzocht of het toedienen van mest van wilde vogels aan leghennen de samenstelling van de bacteriën in de leghennenmest kan veranderen.

Mest geen bruikbare indicator
Het blijkt dat de samenstelling van bacteriën in leghennenmest geen bruikbare indicator is voor contact met wilde vogels. Wel toonde de onderzoekster aan dat de samenstelling van bacteriën in gezonde, volwassen leghennen zeer stabiel is en niet makkelijk verstoord kan worden. Ook stelde ze vast dat de relatieve toename in sterfte bij pluimvee, bij voorkeur in combinatie met het opmerken van klinische verschijnselen, een gevoelige maat is voor het vroeg opsporen van vogelgriepuitbraken op verschillende typen pluimveebedrijven.

Risicokaart
Op basis van dichtheden van verschillende wilde watervogelsoorten maakte Schreuder een risicokaart te maken van Nederland. Deze risicokaart geeft de hoog-risicogebieden voor vogelgriepuitbraken aan en welke vogelsoorten hieraan een mogelijke bijdrage leveren.

Op dinsdag 13 juli hoopt Janneke Schreuder te promoveren aan de Universiteit Utrecht.

Bron: Agriholland.nl

 
 

Inloggen op de ledenportal