Boerderij: Eieren bij Jan Linders Beter Leven én Planet Proof

20-07-2021

Supermarktketen Jan Linders gaat als eerste supermarktketen vrije-uitloopeieren verkopen die allemaal drie sterren van het Beter Leven-keurmerk én het On the Way to Planet Proof-label hebben.

De dubbel gecertificeerde vrije-uitloopeieren van Yverde in Ysselsteyn (L) worden verkocht bij de regionale supermarkt keten Jan Linders. De vrije-uitloopeieren hebben 3 sterren van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming èn voldoen aan de eisen van On the Way to Planet Proof voor duurzaamheid, natuur en klimaat.

Unieke samenwerking
Yverde en Jan Linders zijn een unieke samenwerking aangegaan. Eierhandel Gebr. Van Beek in Wehl (Gld.) maakt daar ook deel van uit. Die sorteert en verpakt de eieren en levert ze aan de supermarktketen. Dinsdag overhandigde Yverde-pluimveehouder Willy Claessens het eerste doosje eieren aan Ruth Linders, Unit Manager Vers, bij de supermarktketen.

Grote overdekte uitloop en vrije uitloop
Yverde is een nog jong pluimveebedrijf, een samenwerking tussen Claessens-Louwers Pluimvee en Janssen Ei, beide ook in Ysselsteyn. Het bedrijf kreeg half december de eerste kippen in een nieuwe stal met een grote overdekte uitloop en vrije uitloop. Deze diergericht ontworpen stal voldoet aan de eisen voor 3 sterren van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming.

In de regel zijn 3 BLk-sterren voorbehouden aan biologische houderij, maar in uitzonderlijke gevallen kunnen ook scharrel- en vrije-uitloopstallen voor 3 sterren in aanmerking komen, als ze zijn ontworpen met maximale aandacht voor dierenwelzijn.

Maximaal 6,7 hennen per m2
In geval van vrije uitloop moet de stal een volledig daglicht doorlatende overdekte uitloop hebben die net zo groot is als het staloppervlak. En moet er een vrije uitloop zijn met 4 m2 uitloop per kip. De bezetting op de bruikbare oppervlakte van de stal (nachtverblijf) en overdekte uitloop is maximaal 6,7 hennen per m2 (tegen maximale bezetting bij scharrel- en vrije uitloop van 9 hennen per m2).

Yverde is niet de eerste pluimveehouder die vrije-uitloopeieren met 3 BLK-sterren produceert: dat waren de broers David en Sef Janssen in Veulen-Venray met Gijs-eieren, die te koop zijn bij Plus.

De vrije-uitloopeieren van Yverde zijn wel de eerste die 3 BLK-sterren hebben en het On the Way to Planet Proof-label.

En Jan Linders is de eerste supermarktketen die die dubbel gecertificeerde vrije-uitloopeieren gaat verkopen. “Wij zijn de eerste supermarkt die onder eigen label deze dubbel gecertificeerde vrije-uitloopeieren gaat voeren”, zei Angelique Schreurs, Category Manager tijdens de presentatie.

Uit eigen streek
Extra bijzonder is dat nu alle vrije-uitloopeieren in het assortiment in alle filialen van de keten uit de eigen streek komen. Jan Linders is een regionale supermarktketen met 62 filialen in het zuidoosten van Nederland. Naast ‘vers’ heeft de keten ‘regionaal geproduceerd’ hoog in het vaandel. Dat de supermarktketen voor de vrije-uitloopeieren een samenwerking aangaat met een legpluimveebedrijf is uniek.

 
 

Inloggen op de ledenportal