Pluimveeweb: Frankrijk en Duitsland pleiten voor Europees verbod doden eendagshaantjes

22-07-2021
Duitsland en Frankrijk pleiten voor een Europees verbod op het doden van eendagshaantjes. De landbouwministers van beide landen deden daarvoor deze week een voorstel bij de Europese Commissie samen met de landbouwministers uit Oostenrijk, Spanje, Ierland, Luxemburg en Portugal.

In Duitsland en Frankrijk is het doden van eendagsleghaantjes vanaf volgend jaar verboden. Momenteel zijn er vier technieken waarmee het geslacht van een kip al in het ei kan worden bepaald. Hierdoor kunnen eieren met haantjes voor uitkomst worden uitgeselecteerd. Zo hoeven de haantjes niet direct na het uitkomst gedood te worden.

Frankrijk besloot deze week dat het verbod op het doden van de haantjes volgend jaar ingaat, meldt LTO ledensite Nieuwe Oogst. Duitsland stelde zo'n verbod al eerder in. Alle Franse legbroederijen moeten vanaf 1 januari beschikken apparatuur waarmee het geslacht in een vroeg stadium in het ei kan worden bepaald, zei de Franse landbouwminister Julien Denormandie maandag.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het doden van eendagshaantjes ook in Nederland wordt verboden. Landbouwminister Carola Schouten gaf eerder aan niet voor zo'n verbod in Nederland te zijn, omdat de pluimveesector al druk bezig is met het ontwikkelen van alternatieven voor het doden van eendagshaantjes. Schouten vindt dat dat er eerst de garantie moet zijn dat er voldoende commerciële alternatieven beschikbaar zijn, voordat tot zo'n verbod kan worden overgegaan.

 
 

Inloggen op de ledenportal