Pluimveeweb: Ministerie deze zomer in gesprek met pluimveesector over vaccin vogelgriep

26-07-2021
Het ministerie van Landbouw, Natuur-en Voedselkwaliteit (LNV) heeft deze zomer een gesprek met de pluimveesector gepland over de ontwikkeling van een vaccin tegen vogelgriep. Dat laat minister Schouten weten in een Kamerbrief over diergezondheid.

In de motie van Tweede Kamerleden Tjeerd de Groot (D66) en Thom van Campen (VVD) wordt de regering verzocht om zich samen met de sector in te zetten voor preventieve vaccinatie, inclusief de handelsaspecten die daarbij komen kijken.

Als start van de uitvoering van de motie heeft het ministerie van LNV deze zomer een gesprek gepland met de pluimveesector om de standpunten en visie ten aanzien van preventieve vaccinatie tegen aviaire influenza te horen en hier het gesprek over te voeren. Daarnaast hebben enkele farmaceutische bedrijven hebben aangegeven de ontwikkeling van een vogelgriepvaccin op te willen pakken.

De Europese Commissie heeft ook de hoogste ambtenaren (Chief Veterinary Officers, CVO's) van de Europese ministeries van Landbouw geinformeerd over de juridische mogelijkheden die er zijn voor de inzet van preventieve vaccinatie tegen vogelgriep. De Europese Commissie heeft aangegeven te onderzoeken welke aanpassingen van het juridisch kader mogelijk zijn.

Tevens zal de Europese Commissie een wetenschappelijke analyse over vaccinatie vragen aan de European Food Safety Authority (EFSA) om de technische mogelijkheden van vaccinatie te kunnen beoordelen.

 
 

Inloggen op de ledenportal