Boerderij: Zomerzwakte op de Duitse biologische eiermarkt

26-07-2021

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

Biologische eieren zijn op dit moment in Duitsland weer volop op de markt. Nadat bio-eieren maandenlang gewild en schaars waren, heeft de zwakte van de zomer de markt nu stevig in zijn greep.

Nadat de gastronomie in Duitsland weer open ging, zakten de huishoudelijke aankopen van eieren in. Dit had met name gevolgen voor de markt voor biologische eieren (en voor andere biologische producten), omdat biologische eieren een ondergeschikte rol spelen blijven spelen bij de consumptie buitenshuis. Dit meldt marktonderzoeksbureau Marktinfo Eier&Geflügel (MEG).

Veel biologische kippenboeren in Duitsland verwachten dat de markt tot het einde van de zomer zwak zal zijn. En dat de marktsituatie waarschijnlijk pas weer zal veranderen als de welgestelde klantenkring terugkomt van vakantie.

Meer biologische eieren

De marktsituatie wordt bemoeilijkt doordat er dit jaar in Duitsland opnieuw meer biologische eieren beschikbaar zijn. Volgens de maandelijkse productiestatistieken van Destatis, het Duitse CBS, zijn er van januari tot mei van dit jaar 699,3 miljoen biologische eieren geproduceerd, dat zijn er 10,2% meer dan in de eerste vijf maanden van 2020. Daarmee kwam het aandeel biologische eieren in de totale eierproductie op 13%. Dit is gebaseerd op bedrijven met 3.000 of meer henplaatsen, dus het is aannemelijk dat het totale productievolume nog groter was. Van januari tot en met mei nam het aantal biologische legbedrijven met 3.000 of meer henplaatsen met 17 toe tot 552 stuks.

Prijzen hoger

MEG meldt dat de prijs van bio-eieren in het tweede kwartaal gemiddeld € 28,65 per 100 stuks L-eieren bedroeg. Dat was 27 cent meer dan in het eerste kwartaal van dit jaar en 69 cent meer dan in het tweede kwartaal van 2020. De gemiddelde prijs van M-eieren was in het tweede kwartaal gemiddeld € 28,33 per 100 stuks. Dat was 33 cent meer dan in het eerste kwartaal en 91 cent meer dan in het tweede kwartaal vorig jaar. De opgetekende prijsstijgingen werden gerechtvaardigd door de aanhoudend hoge voerkosten, aldus MEG.

Een andere reden voor de gestegen eierprijzen noemt het marktonderzoeksbureau het toenemend opfokken broederhanen. De kosten van het mesten van de leghaantjes zouden gedeeltelijk gecompenseerd moeten worden door de prijs van eieren.

 
 
 
 

Inloggen op de ledenportal