Boerderij: Slappe eiermarkt gaat getalsmatig minder hard terug

30-07-2021

De slapte van de afgelopen weken op de eiermarkt houdt ook deze week aan.

Het is vakantietijd en de handel is weinig spannend. Het weer is daarbij de eierconsumptie niet ongunstig gestemd. Als het warm is, verdringen ijs en limonade de honger en daalt de eierconsumptie.

Evengoed zijn vraag en aanbod van tafeleieren niet in evenwicht. De assistentie van de verwerkende industrie bij het leeg houden van de markt is volop nodig. De industrie koopt ook, en zet veel weg. Door het ruime aanbod voelt de kooplust bij de industrie wat zwak, maar vergeleken bij afgelopen weken is er geen verslechtering. Pakstations noemen de situatie dan ook niet hopeloos; er zijn plaatsingsmogelijkheden, maar daar moet wel naar gezocht worden.

Prijsdaling minder hard
Ondanks dat de stemming vergelijkbaar is met afgelopen weken, gaat de prijsdaling getalsmatig minder hard. Vaar de NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram vorige week nog 9 cent daalde, zakt de notering deze week van € 6,50 naar € 6,45 per 100 eieren. Van de richtprijs van witte eieren van dat gewicht wordt nog 3 cent afgeschraapt. Die komen op € 5,73 per 100.

Ook de industrienoteringen gaan nog omlaag, maar ook niet meer zo hard als een paar weken geleden. De NOP-richtprijs voor een kilo kooi-eieren zakt net als vorig week 1,6 cent en komt daarmee op € 0,647. De notering voor kooi-eieren voor de industrie is bijna prijshoudend door van € 0,713 naar € 0,709 te gaan. Sommige pakstations verwachten dan ook dat de prijsbodem niet ver meer weg is.

Koppels vervroegd ruimen
Toch is het ook niet zo dat de prijs op korte termijn weer de andere kant op gaat bewegen. Deze en volgende week zijn de piek van de vakantieperiode. Daarna is er meer kans op vooruitgang. Week 32 is vaak een kantelpunt en vanaf week 34 begint de herbevoorrading na de vakantie weer echt op gang te komen. Daarbij is elk jaar anders en kan ook de soort eieren nog verschil maken.

Op dit moment is er qua stabiliteit van de markt en stemming geen verschil. Van zowel biologische, als vrije uitloop en scharreleieren zijn er meer dan voldoende ten opzichte van de vraag. Het ruimen van koppels kan daar verlichting in brengen. En anders dan voorgaande weken neemt de bereidheid om koppels vervroegd te ruimen toe. Slachterijen en vangploegen zitten volgeboekt de komende weken. Eieren die daardoor niet geproduceerd worden, gaan niet de voorraad in en remmen daarmee ook niet het herstel van de eierprijs als de volgende koppel aan de leg is.

Prognose: prijsdruk.

 
 

Inloggen op de ledenportal