Pluimveeweb: NVWA kampt met tekort aan dierenartsen

03-08-2021
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kampt met een tekort aan toezichthoudende dierenartsen. Er staan momenteel 25 vacatures open, waardoor de dienst met prioriteiten moet schuiven, aldus woordvoerster Saida Ahyad.

De toezichthoudende taken komen daardoor in de knel, erkent de NVWA. Om een stevige toezichthouder te kunnen zijn heeft de dienst voldoende dierenartsen nodig. Op dit moment wordt er gewerkt met een zogenoemde prioriteitenmatrix: de meest belangrijke taken worden eerst gedaan, andere komen later aan de beurt, legt de woordvoerster uit.

De NVWA heeft circa 400 dierenartsen in dienst, maar het takenpakket wordt steeds meer uitgebreid, onder meer door de nieuwe Animal Health Regulation. Daardoor zijn er meer dierenartsen nodig. Ook de onderhandelingen in verband met de Brexit zijn nog niet afgerond. Hoe dat gaat uitpakken is nu nog niet te zeggen, maar het kan ertoe leiden dat er in de toekomst nog meer mensen nodig zijn, aldus Ahyad.

Faculteit Diergeneeskunde

Het tekort aan dierenartsen speelt al een hele tijd, ook buiten de NVWA. Demissionair minister van landbouw Carola Schouten is hierover onder meer in overleg met de Utrechtse Faculteit Diergeneeskunde. De numerus fixus van 250 studenten per jaar is namelijk ook een beperkende factor.

Ondertussen doet de Faculteit ook haar best om het aantal afgestudeerde dierenartsen te verhogen en de aansluiting op de arbeidsmarkt te verbeteren. Er is onder meer een zij-instroomtraject voor de master Diergeneeskunde opgezet, voor studenten van de Animal Sciences groep van de WUR. Daarnaast wordt er extra keuze-onderwijs ontwikkeld en wordt de masteropleiding vernieuwd om studenten nog beter voor te bereiden op het werkveld, zo schrijft de minister aan de Kamer.

Ook laat de minister nader onderzoek uitvoeren om te kijken hoe vraag en aanbod op de arbeidsmarkt beter op elkaar kunnen worden afgesteld.

'Nog geen problemen bij pluimveeslachterijen'

„Ik heb van onze leden pluimveeslachterijen nog niet gehoord dat de NVWA te weinig inspecteurs had waardoor pluimveeslachterijen niet of minder zouden kunnen slachten", zegt Nepluvi-vooriztter Gert-Jan Oplaat in een korte reactie.

 
 

Inloggen op de ledenportal