Pluimveeweb: 'Schakel alleen IKB PSB erkende pluimveeservicebedrijven in'

02-08-2021
Pluimveehouders moeten alleen IKB PSB erkende pluimveeservicebedrijven inschakelen. Daarvoor waarschuwen IKB Ei en IKB Kip nadat ze vernomen hebben dat een (nog) niet gecertificeerd pluimveeservice bedrijf werkzaam is geweest op IKB erkende pluimveebedrijven.

Bij het Meldpunt IKB zijn meldingen binnengekomen over bedrijven die zich voordoen als IKB PSB of Hosowo erkend, maar dit niet zijn. IKB Ei en IKB Kip adviseren pluimveehouders altijd de registers te raadplegen, voordat u een extern bedrijf inschakelt! Denk hierbij bijvoorbeeld aan het IKB PSB register, het Hosowo register en het register met GMP+ gecertificeerde diervoederleveranciers (mengvoeders en voedermiddelen). Een overzicht van alle in te huren bedrijven is hier terug vinden.

Let op bij de volgende situaties, waarschuwen IKB Ei en IKB Kip:

  • Geeft een pluimveeservicebedrijf aan bezig zijn met certificering voor bijvoorbeeld de activiteit ontsmetten, maar kunt u het bedrijf niet vinden op het IKB PSB register? Dan mag u het bedrijf niet inzetten. Het bedrijf voldoet niet aantoonbaar aan de kwaliteitseisen van IKB PSB en u loopt het risico op een afwijking tijdens de IKB controle.
  • Geeft een bedrijf aan een erkende Hosowo instantie te zijn die bijvoorbeeld monsternames voor het hygiënogram uit mag voeren? Controleer dan altijd of het bedrijf in het Hosowo register geaccepteerd is voor de betreffende activiteit. De Geborgde Pluimveedierenarts waarmee de pluimveehouder een overeenkomst heeft afgesloten mag de monsterneming ook uitvoeren.
  • Laat het bedrijf certificaten uit het verleden zien, maar staat het niet op het betreffende register? Schakel dit bedrijf niet in. Het is mogelijk dat het bedrijf in het verleden geaccepteerd is geweest, maar de erkenning heeft verloren.

In pluimveehouers twijfelen over het inzetten van een bedrijf, dan kunnen ze contact opnemen met IKB Kip en IKB Ei, via info@IKBKip.nlinfo@IKBEi.nl of info@avined.nl. Indien pluimveehouders zaken opvallen, bijvoorbeeld van onjuist of afwijkend handelen, dan kunnen ze dit (anoniem) melden via het Meldpunt IKB.

 
 

Inloggen op de ledenportal