Pluimveeweb: Opinie: Schijngroene maatregelen brengen voedselzekerheid in het gedrang

09-08-2021
Schijngroene maatregelen brengen de voedselzekerheid in het gedrang. Dat stelt leghennenhoudster Mariëlle Schalk uit het Vlaamse Hoogstraten in haar opinie.

'En gesterkt door het voedsel rende hij 40 dagen en 40 nachten door de woestijn'. Deze woorden galmden door mijn hoofd. Voedsel was en is nog steeds de belangrijkste bouwsteen van het leven. Elke 20 jaar verdubbelt het aantal personen dat afhankelijk is van één boer(in). De wereldwijde voedselproductie moet verdubbelen in de komende 35 jaar. Dat zijn de feiten.

De afgelopen dagen waren de titels in de kranten om te kotsen. Een varkensbedrijf dat wordt vernietigd en waar natuur voor in de plaats komt. Niets over de emotionele marteling die het boerengezin ondergaan heeft en vele andere boerengezinnen op dit moment nog steeds ondergaan.

Meermaals krijg ik berichtjes van getroffen gezinnen. Getroffen door de ridicule maatregelen die worden genomen op aannames door berekeningen die gebaseerd zijn op een rekenmodel dat werd ontwikkeld voor een hele andere vorm van uitstoot. In Vlaanderen wordt er gemeten met twee maten.

Geheime agenda

Ik kan me niet ontdoen van de indruk dat hier een geheime agenda achter zit. Schijngroene maatregelen moeten die agenda gaan waarmaken. Arm arm Vlaanderen zal achter blijven in een betonnen wereld met wat nationale parkjes. Weg mooie boerennatuur en weg voedselvoorziening. De basis van iedere bevolkingsgroep. Door de eeuwen heen de basis voor armoede of rijkdom.

'Gesterkt door het voedsel'. Had ons Vlaanderen deze woorden begrepen, dan waren deze landbouwgronden ook landbouwgebied gebleven. Als Vlaanderen echt voor kleinschalige of biologische landbouw was, dan had men deze gronden behouden voor de akkervogels en de voedselproductie. Als men echt voor de natuur was, zou men dan de voedselproductie überhaupt willen verplaatsen naar regio's waar er op minder duurzame wijze voedsel verbouwd wordt? Waar er minder efficiënt met grond omgegaan wordt?

12 procent van de hele aarde is vruchtbaar land waar voedselproductie mogelijk is. Als men echt voor de natuur was, zou men dan niet juist de boeren hier moeten ondersteunen in nieuwe technieken en inzichten?

Schijngroene maatregelen gaan de wereld niet redden. Integendeel. Aan al degenen die denken een boer niet nodig te hebben, probeer het een keer zonder voedsel.

Tekst: 

 
 

Inloggen op de ledenportal