Pluimveeweb: FDF richt pijlen op distributiecentra Jumbo en Hema

08-08-2021
Farmers Defence Force heeft aangifte gedaan tegen het distributiecentrum van de Jumbo in Raalte wegens het ontbreken van een Natuurbeschermingswetvergunning. Bij de provincie Overijssel is een handhavingsverzoek neergelegd. Binnenkort zal hetzelfde gebeuren bij het distributiecentrum van de Hema in Utrecht. FDF-voorman Mark van den Oever: „Die bedrijven gaan dicht, 100 procent.”

Het distributiecentrum in Raalte ligt kort bij het natuurgebied Boetelerveld. Vorige maand heeft de FDF het Jumbo-distributiecentrum in Beilen op dezelfde manier op de korrel genomen. Dat ligt vlakbij het Nationaal Park Dwingelerveld. Van den Oever: „Die bedrijven beschikken geen van alle over een NB-vergunning. Wij hebben via de calculator van Aerius uitgerekend hoeveel stikstof deze bedrijven mogen uitstoten op de natuurgebieden in de buurt. Dan kom je voor de Jumbo in Raalte aan 70 kilo NOX; dat is een maximum van 7 transportbewegingen per maand. Daar zijn ze ruim voor de middag doorheen.”

Bij het distributiecentrum in Beilen zou eens in de twee dagen een vrachtwagen mogen komen laden en lossen, om niet boven de 110 kilo NOX uit te komen. Hoe het met de Hema in Utrecht zit, is nog niet uitgerekend. „Maar het verbaast ons dat zulke grote bedrijven niet over een NB-vergunning beschikken. Een beetje varkensbedrijf zit al aan een uitstoot van van 200 kilo NOX per jaar, als je alle transportbewegingen meetelt.”

Miljoen bedrijven zonder vergunning

Volgens Van den Oever zijn er waarschijnlijk meer dan een miljoen bedrijven die wel flink stikstof uitstoten maar niet over een milieuvergunning beschikken. „De juridische positie van dergelijke bedrijven is gigantisch slecht. Vorige week heeft de rechtbank in Den Bosch de Efteling nog op de vingers getikt. Die beschikt wel over een NB-vergunning, maar ze hadden het maximum aantal bezoekers overschreden.”

Dicht

Wat de FDF wil bereiken? „Het kan even duren, maar die distributiecentra gaan dicht, 100 procent. Wij doen hetzelfde als de MOB. Als beweiden en bemesten vergunningsplichtig is, dan geldt dat voor distributiecentra ook. Moeten boerenbedrijven op slot, dan die distributiecentra ook."

De FDF wil met de handhavingsverzoeken aantonen dat het stikstofbeleid nergens op slaat, zegt Van den Oever. „Op dit moment wordt het stikstofprobleem alleen maar bij de boeren neergelegd en gebeurt er niks. Als wij het probleem maar groot genoeg maken, komt er vanzelf een oplossing. Dan moet het stikstofbeleid wel over de kop.”

Ook de Aldi in Ommen en de Plus supermarkt in Haaksbergen beschikken volgens de FDF niet over een NB-vergunning. De provincie Overijssel kan nog niet met zekerheid zeggen of dergelijke bedrijven vergunningsplichtig zijn.

 
 

Inloggen op de ledenportal