Plujimveeweb: Consumentenprijs eieren stabiel, eierprijzen voor leghennenhouders fors gedaald

04-08-2021
De consumentenprijs voor eieren in supermarkten bleef in april en mei stabiel op het niveau. De prijzen af eierpakstation bleven ook onveranderd. De eierprijzen voor leghennenhouders zijn in april en mei daarentegen fors gedaald. Dat maakte Agrimatie van Wageningen Economic Research maandag 2 augustus bekend.

Volgens het normale seizoenspatroon dalen de prijzen in het voorjaar na de piek tijdens Pasen (dit jaar op 4 april). De prijs af boerderij heeft betrekking op reguliere scharreleieren. In de Nederlandse supermarkten worden bijna uitsluitend eieren verkocht met een Beter Leven keurmerk, duidt Agrimatie.

De prijs af boerderij is in maart en april gedaald. De index in maart was 106 en daalde vervolgens naar 97 in maart en 91 in april. Volgens het normale seizoenspatroon dalen de eierprijzen voor de pluimveehouder in het voorjaar. Deze prijdaling begint direct na de Pasen (dit jaar op 4 april). Ook dit jaar weer is dit de gebruikelijke reactie van de markt na de periode met een grote vraag naar eieren voor en tijdens de Pasen.

De prijsindex af boerderij heeft betrekking op reguliere scharreleieren. Deze eieren gaan naar de foodservice of worden geëxporteerd. De Nederlandse supermarkten verkopen bijna uitsluitend eieren met een keurmerk. Dit zijn het Beter Leven keurmerk met 1 ster (scharrelei), 2 sterren (vrije-uitloopeieren) of 3 sterren (vooral biologische eieren). Deze eieren worden door de leghennenhouders vooral volgens contracten met een vaste prijs verkocht. Om deze reden moeten de cijfers over de vergelijking van de consumentenprijs en de af-boerderijprijs voorzichtig geïnterpreteerd worden, aldus Agrimatie. Lees meer op de website Agrimatie van Wageningen Economic Research.

Bron: Agrimatie Wageningen Economic Research

 
 

Inloggen op de ledenportal