Pluimveeweb: Grote aantallen dode watervogels in Zeeland en Twente

11-08-2021
Op diverse stranden in de Zeeuwse gemeenten Vlissingen en Veere worden sinds afgelopen maandag grote aantallen dode bergeenden aangetroffen. Wat de oorzaak is van de plotseling sterfte van de eenden is nog onduidelijk. Ook in het gebied tussen Hengelo en Enschede en tussen het Twentse Driene en Twekkelo nabij Hengelo en Enschede zijn de afgelopen weken in totaal ongeveer 300 dode watervogels gevonden. Ook hier is de doodsoorzaak nog onbekend.

Een aantal dode watervogels uit Twente is opgestuurd naar het laboratorium voor onderzoek. Vogelgriep is niet aangetroffen en een voorlopige laboratoriumuitslag geeft aan dat er geen toxische stoffen in de opgestuurde dieren zijn gevonden. De definitieve uitslag van het laboratorium wordt eind augustus verwacht, meldt het Waterschap Vechtstromen.

Op de stranden van Vlissingen en bij Ritthem inmiddels zo'n 140 dode vogels gevonden, plus nog eens 60 op de stranden tussen Dishoek en Westkapelle. Dat schrijft de gemeente Vlissingen in een persbericht. Aangezien momenteel onbekend is waarom er zoveel bergeenden dood aanspoelen, is een aantal opgestuurd naar de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) voor nader onderzoek. Er zijn op dit moment duizenden bergeenden in de Westerschelde om te ruien. Er zijn geen meldingen ontvangen waaruit blijkt dat ook op andere stranden in Zeeland dode bergeenden zijn aangespoeld.

 
 

Inloggen op de ledenportal