Boerderij: Commentaar: ‘Biologisch: stembiljet en kassabon moeten rijmen’

13-08-2021

Redactie

Jan Vullings

hoofdredacteur

Niet voor de eerste keer legt een keten de rekening van biologisch uiteindelijk bij de boer neer.

Nee, de claim ‘gezonder’ zul je uit de mond van Bionext niet horen. In de optiek van de ketenorganisatie voor biologische producten draagt bewustzijn rondom klimaat, milieu, eerlijke handel bij aan een product dat beter is voor bodem, planten, dieren, aarde en daarmee voor mensen. Bionext reageert ermee op uitlatingen van de Franse consumentenbond INC dat biologische voeding het op gebied van gezondheid geregeld aflegt tegen de gewone variant.

Keurmerk biologisch is ijzersterk

Biologisch heeft evenmin het alleenrecht op de kwalificatie ‘duurzaam’. Er zijn talrijke initiatieven op dit terrein. De kracht van het biologische keurmerk zit hem in de organisatie, de regelgeving, certificering en controle. En daarmee het vertrouwen van de consument. Het is niet voor niks ook dat Brussel inzet op biologisch. Het keurmerk is ijzersterk.

Het Nederlands kabinet komt dit najaar met een uitwerking van Timmermans’ Farm to Fork-strategie. Het gaat erom dat we een betere wereld achterlaten voor de volgende generatie, stelt Bionext-directeur Michaël Wilde. Dat kan met biologisch, maar ook met andere vormen van kringloop- of natuurinclusieve landbouw. Hij gaat de confrontatie niet aan met boeren die op een andere manier met duurzaamheid bezig zijn.

De consument moet weten dat de boer extra inspanningen verricht

Interessant is de rol van organisaties, overheden en bedrijven. Steeds vaker afficheren (bedrijfs)restaurants zich met een biologisch aanbod. Dagverse huismerk-melk van supermarktketen Plus is voortaan biologisch. Het is een leuke stunt, maar funest voor de bewustwording van de consument. Plus hanteert de winkelprijs van ‘gangbare’ melk. De consument moet echter weten dat de boer extra inspanningen verricht, dat de kostprijs daardoor hoger ligt, en er dus ook extra voor moet betalen.

Nu nog ontvangt de veehouder een plusje op de prijs. Niet voor de eerste keer legt een keten de rekening uiteindelijk bij de boer neer. En weg is het verdienmodel dan, dat eerder als sterk punt is geopperd. Terecht ook dat LTO zich zorgen maakt.

Meer energie in bewustwording

Juist in die bewustwording moet meer energie. De consument mag worden aangesproken op zijn verantwoordelijkheid. Voeg de daad bij het woord. Stembiljet en kassabon moeten rijmen, en elkaar niet tegenspreken. Als het kabinet ergens geld wil insteken, hoort communicatie in de eerste paragraaf.

 
 

Inloggen op de ledenportal