Pluimveeweb: Duitse belangenbehartiger roept retail op voor eerlijke prijsonderhandelingen

26-08-2021
De fors gestegen kosten zetten de eierindustrie onder enorme druk. De Duitse belangenbehartiger ZDG heeft een brandbrief verstuurd aan de levensmiddelendetaillisten met een oproep voor eerlijke prijsonderhandelingen. Nieuwe modellen koopovereenkomsten met meer overeenstemming met de markt zijn nodig om de continuïteit van de eierstroom in Duitsland op lange termijn te waarborgen.

Henner Schönecke, voorzitter van de Duitse eierbond (BVEi) en vice-voorzitter van ZDG heeft 25 augustus 2021 een dringende oproep gedaan voor eerlijke prijsonderhandelingen aan de levensmiddelendetailhandel in Duitsland. Schönecke maakt duidelijk dat de eiersector momenteel onder catastrofale financiële druk staat als gevolg van de sterk gestegen kosten.

Dramatische situatie|
„De prijzen voor diervoeder zijn aanzienlijk gestegen, in sommige gevallen met stijgingen tot 40 procent. Daarnaast zetten de stijgende vracht- en verpakkingskosten en de aanzienlijk hogere kosten voor kartonnen verpakkingen en kleine eierverpakkingen de rentabiliteit van de Duitse pluimveebedrijven zwaar onder druk. Leghennenhouders, pakstations en eierhandelaren staan onder catastrofale kostendruk. In 2022 wordt geen verlichting verwacht, vooral omdat het consequente gebruik van niet genetisch gemodificeerde soja uit ontbossingsvrije toeleveringsketens in de eierproductie ook een grote logistieke en financiële uitdaging is", schrijft Schönecke.

Broederhanen
Er moet ook rekening worden gehouden met veranderingen in de wettelijke voorschriften en de gevolgen daarvan voor de kosten, zoals de geleidelijke afschaffing van het doden van kuikens. De voerprijzen drijven de kosten van het opfokken van broederhanen, die ongeveer 6 kg voer per dier nodig hebben, op met ongeveer 20 procent.

Schönecke: „Als bedrijven in de eiersector door de dramatische marktsituatie niet kunnen overleven, zullen wij Duitsland als vestigingsplaats verliezen. De supermarkten zijn dan niet langer zeker van aanvoer volgens hun en onze hoge kwaliteitsnormen. Ook moet de detailhandel in levensmiddelen zich er duidelijk toe verbinden de hoge productienormen voor eieren in de schaal ook consequent te eisen voor eieren die in levensmiddelen worden verwerkt."

Kans
Hij geeft aan dat de detaillisten de kans hebben om dit te veranderen in besprekingen met hun eierleveranciers. En hun consumenten het vertrouwen geven dat de levensmiddelendetailhandel verantwoordelijk handelt en eerlijk met de producenten omgaat.

De voorzitter benadrukt de brief te zien als handreiking in het kader van een partnerschap om gezamenlijk het verdwijnen van bedrijven in de pluimveesector te voorkomen en de continuïteit van de eierstroom uit en in Duitsland op lange termijn te waarborgen.

Bron: ZDF

 
 

Inloggen op de ledenportal