Pluimveeweb: Besmette hobbypluimveehouder is vergunningsplichtig

25-08-2021
Het hobbypluimveebedrijf in Heeten waar 24 augustus besmette sierwatervogels zijn geconstateerd, zou vanwege de omvang mee moeten draaien in de standaard screening van de GD. „Die regeling geldt voor alle bedrijven met meer dan 250 stuks pluimvee. Gemeente Raalte had betreffend bedrijf niet in beeld. Dat is een kwalijke zaak en kan de pluimveesector ontzettend veel geld kosten.”

Dat zegt Bart-Jan Oplaat, voorzitter NVP. Op de locatie in Heeten, Overijssel, zijn 665 sierwatervogels geruimd. In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen in totaal 36 pluimveebedrijven. „Als dit hobbypluimveebedrijf mee had gedraaid in de standaard screening, was de laagpathogene variant eerder geconstateerd. Na ruimen van een laagpathogene variant volgen er geen beperkingen voor de pluimveesector en hadden veel kosten voorkomen kunnen worden.”

Hobby
In de Stentor vertelt de 26-jarige Hans dat hij de dieren hobbymatig houdt. Hij is enorm geschrokken van de besmetting onder zijn dieren. „Ik zag een paar dode dieren. Uiteindelijk werden het er steeds meer, waardoor ik mij ging afvragen wat er aan de hand was. Dus ik heb het gemeld. Als je veel watervogels hebt zoals ik, heb je altijd wel een dood dier. Maar niet 25 op een dag”, schrijft dagblad de Stentor. De dieren zitten voor een groot deel in de open lucht. Uitwerpselen van overvliegende dieren kunnen besmet zijn en op die manier het griepvirus overbrengen.

Aansprakelijkheid gemeente
„Pluimveehouders krijgen zoveel controles van gemeentes. Ik vind het een groot verzuim dat gemeente Raalte deze hobbyhouder niet in het vizier heeft gehad, omdat hij eigenlijk vergunningsplichtig is. Het is nu nog niet bekend hoe lang de beperkingen gaan duren en of er meerdere besmettingen zijn. Feit is dat deze besmetting geld kost, hoeveel is nog niet te zeggen. Vleeskuikenhouders lopen nu al vast met de opzet en planning van nieuwe kuikens. Vanuit de overheid is nog niet duidelijk of deze besmetting als sierpluimveebesmetting behandeld wordt of dat er langdurende beperkingen volgen, het ministerie spreekt over hobbymatig en NVWA spreekt over bedrijfsmatig En de pluimveehouder? Die zit daar tussenin en kan weinig anders doen dan afwachten”, zegt Oplaat die nog onderzoekt of de gemeente aansprakelijk gesteld kan worden.

 
 

Inloggen op de ledenportal