Pluimveeweb: Spanje ontwikkelt controleproject vogelgriep

25-08-2021
Drie instellingen in Spanje bundelen hun krachten bundelen om de invloed van microbiota op het voorkomen van de overdracht van vogelgriep van wilde vogels naar pluimveebedrijven te onderzoeken. Doel is uitbraken bij commerciële pluimveebedrijven te voorkomen.

Microbiota, de microflora zoals bacteriën, virussen en gisten, speelt een belangrijke rol in de gezondheid, bij de verdediging tegen ziekteverwekkers of bevordering van infecties. De samenstelling van het microbioom varieert per soort, dieet en leefgebied, en verandert tijdens infecties, zoals bij vogelgriepvirussen.

In het kader van het Influomaproject zal worden onderzocht hoe microbiota de gevoeligheid van wilde en gedomesticeerde vogels voor vogelgriepvirussen beïnvloeden.

Vatbaarheid vogelgriep
In het project zullen de onderzoekers studies bij wilde vogels en pluimvee, snel- en traaggroeiende kippen, combineren met laboratoriumexperimenten. Enerzijds zullen zij een nieuwe satellietvolgtechnologie gebruiken op een model van een wilde watervogel om na te gaan welk effect een besmetting met vogelgriep in combinatie met andere pathogenen heeft op zijn mobiliteit. Daarnaast zullen zij een combinatie van veldmonsteranalyse en laboratoriumexperimenten gebruiken om te bestuderen of het effect van de microbiota bepalend is voor hun vatbaarheid voor vogelgriepinfectie.

„Deze studies zullen de sleutels aan het licht brengen voor een betere preventie van uitbraken van vogelgriep op boerderijen en zullen ons tegelijkertijd helpen als model om de huidige drastische veranderingen in het klimaat en de omgeving waarin wilde en gedomesticeerde vogels leven, en vooral voedsel, de overdracht en uitkomst van besmettelijke ziekten beter te begrijpen", concluderen de onderzoekers, geciteerd door het tijdschrift Avicultura Industrial.

De drie onderzoeksinstellingen, the Health and Biotechnology Research Group of the Gaming Resources Research Institute, the Animal Health Research Center of the Agrifood Research and Technology Institute of Catalonia and the Basque Institute for Agricultural Research and Development, werken al bijna tien jaar samen aan projecten op het gebied van bioveiligheid en preventie van vogelgriep in Spaanse pluimveebedrijven, maar ditmaal zal een groter project op dit gebied worden uitgevoerd.

 
 

Inloggen op de ledenportal