Pluimveeweb: Rabobank: Eind aan duur veevoer niet in zicht

24-08-2021
Tot en met het derde kwartaal van volgend jaar verwacht de Rabobank geen verandering in het hoge prijsniveau van graan, korrelmais en sojabonen. Hetzelfde geldt voor de prijs van kunstmest. Wel verwacht de Rabobank een voortdurend toenemend aanbod van kunstmest stikstof, fosfaat en kali, waardoor het hoge prijsniveau mogelijk minder lang aanhoudt dan bij graan, korrelmais en sojabonen.

De belangrijkste prijsbepalende factor voor veevoergrondstoffen is de opbouw van de Chinese varkensstapel, nadat Afrikaanse varkenspest een grote sanering tot gevolg had. De in een jaar tijd verdubbelde noteringen voor graan, korrelmaïs en sojabonen op de beurs van Chichago hebben tot gevolg dat Noord-Amerikaanse akkerbouwers reperatiebemesting toepassen en veel meer kunstmest, zowel stikstof, fosfaat als kali gebruiken dan ze de laatste jaren deden. Dat heeft de prijzen naar een niveau opgestuwd dat sinds 2012 niet meer van toepassing is geweest.

De stikstofprijs wordt nog verder aangejaagd door de snel gestegen gasprijs sinds dit voorjaar, aangezien de productie van kunstmeststikstof gepaard gaat met veel gasverbruik. De prijsstijgingen van kunstmest en veevoergrondstoffen worden bovendien nog eens versterkt door een historische onbalans in het vervoer van grondstoffen over de wereldzeeën, dat sinds 1995 niet meer zo slecht is geweest en historisch hoge prijzen tot gevolg heeft. Ook hier ziet de Rabobank op korte termijn geen verandering in komen.

 
 

Inloggen op de ledenportal