Pluimveeweb: '1400 dieren is geen hobby meer'

29-08-2021
Op het geruimde hobbypluimveebedrijf in Heeten zijn 1400 dieren geruimd, veel meer dan het oorspronkelijk geplande aantal van ruim 650 dieren. In totaal ging het om ongeveer 1.400 verschillende vogels van in totaal 39 verschillende soorten, bleek bij de ruiming door NVWA.

Dinsdag 24 augustus ruimde NVWA ongeveer 1.400 eenden, zwanen en andere siervogels op de door hoogpathogene vogelgriep getroffen hobby dierhouderij in het Overijsselse Heeten.

39 verschillende soorten
In eerste instantie ging men uit van ruim 650 dieren die geruimd zouden moeten worden bij de dierhouder die zegt dat hij zijn dieren, met name watervogels als eenden en zwanen, als hobby hield. Bij nadere inspectie bleek er een veelvoud aan verschillende soorten sierwatervogels en kippen op de houderij aanwezig te zijn. In totaal ging het om ongeveer 1.400 verschillende vogels van in totaal 39 verschillende soorten.

Verontwaardigde pluimveehouders
De getroffen pluimveehouders zijn enorm geschrokken, maar ook verontwaardigd. ,,Een dierenhouder met 1.400 dieren. Dat is geen hobby meer’’, zegt Jolanda Kieftenbeld, pluimveehoudster in Haarle en voorzitter van LTO Noord Salland. Ook haar bedrijf is rechtstreeks gedupeerd door de maatregelen.

Kieftenbeld heeft deze week contact gehad met de gemeente Raalte. „De handelaar had een vergunning moeten hebben en ook mee moeten doen met reguliere controles die wij als bedrijfsmatige dierenhouders verplicht zijn te laten uitvoeren. Dat hij dat niet deed, scheelt hem enorm veel geld. Wij als commerciële bedrijven zitten nu in een hele nare situatie door een hobbydierenhouder die niet aan de regels voldeed waar hij wel aan had moeten voldoen. Ik vraag me af in hoeverre hij zelf aansprakelijk is.’’

Gevolgen zijn gigantisch
Kieftenbeld gaat verder: ,,Als je ziet wat een schade de bedrijven allemaal hebben, sommigen zitten met acht weken leegstand in hun stallen. De gevolgen zijn gewoon gigantisch, en dat allemaal door iemand die de regels aan zijn laars heeft gelapt. En door een gemeente die geen toezicht heeft gehouden.’’

De Heetense dierenhouder wiens stallen geruimd zijn, heeft ondanks herhaalde pogingen nog niet gereageerd op verzoeken tot contact.

De gemeente Raalte heeft aangegeven meer tijd nodig te hebben om op vragen van de Stentor over de vergunning en het toezicht te kunnen antwoorden.

 
 

Inloggen op de ledenportal