Pluimveeweb: Eierconsumptie stijgt door

01-09-2021
De Nederlander eet steeds meer eieren. In 2017 at de gemiddelde Nederlander 201 eieren, in 2018 202 en in 2019 204 eieren per jaar. Gfk geeft voor 2020 een toename van 7,4 procent meer verkochte tafeleieren in de huishoudelijke markt. Het blijft in Nederland moeilijk om betrouwbare cijfers van eierconsumptie te verzamelen.

Dat geeft Peter van Horne, econoom pluimveehouderij WUR, aan. „De verkochte tafeleieren via de retail, vooral supermarkten, is maar een deel van het totaal. Er is ook afzet naar de foodservice en er is consumptie van eiproduct in samengestelde producten zoals mayonaise et cetera.”

De cijfers van het totaal verbruik over 2020 komen later dit jaar. Het is nog de vraag in hoeverre de foodservice daling de extra vraag in retail compenseert.

Duitse eierconsumptie gestegen

Van Duitsland zijn de consumptie cijfers van 2020 al berekend. In Duitsland steeg de verkoop van tafeleieren in de huishoudelijke markt, volgens Gfk, met 11 procent. Volgens MEG is het aandeel van de huishoudelijke markt circa 50%. Het totale verbruik van eieren in 2020 komt uit op 239. Dit is een toename van 4 eieren ten opzichte van 2019.

België

Ook in Belgie registreert Gfk het verbruik in de huishoudelijke markt. De toename in 2020 ten opzichte van 2019 was 13 procent. Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, het VLAM, meldt dat Covid-19 een enorme impact had op de thuisverbruikcijfers. We bleven thuis en de kook- en bakwoede sloeg toe. In België worden geen totaal verbruikscijfers berekend. De Belgen kopen wel cijfers bij Gfk over de winkelprijzen van eieren, waar de eieren gekocht worden en het soort eieren. Zo is bekend dat van de aangekochte tafeleieren 67 procent scharreleieren zijn en 19 procent vrije uitloop.

Cijfers consumptie eieren moeilijk te verzamelen

Het is in praktijk heel moeilijk om data over eierconsumptie te verzamelen. Voor de vleesconsumptie is dat gemakkelijker. „Ngo’s, in dit geval Wakker Dier, vragen ons de vleesconsumptie te berekenen. Elk jaar volgt daarvan een rapport. Voor eieren krijgen we die vraag niet”, aldus Van Horne. Eierhandelaren willen geen informatie delen over de consumptie van eieren. Dat is al jaren zo en verandert niet zoals al geschreven in eerdere artikelen. Aankopen van data van bijvoorbeeld Gfk, zoals de Belgen en de Duitsers doen, met detail data over de aankoop van eieren. prijs, soort, aankoopkanaal etcetera, kan veel inzicht geven. De pluimveehouders kunnen daarmee hun voordeel doen.

 
 

Inloggen op de ledenportal