Pluimveeweb: Belangenbehartigers druk met regionalisering ophokplicht

07-09-2021
Pluimveeweb vroeg aan Jacco Wisserhof, voorzitter legpluimvee LTO/NOP, waarmee zij zich momenteel vooral bezighouden. „Een van de actualiteiten is het regionaliseren van de ophokplicht. Welke risico’s zijn aanvaardbaar?”

Vogelgriep is bijna een continue dreiging voor de pluimveesector. Het nieuwe vogeltrekseizoen komt er alweer aan. „We willen de ophokplicht regionaliseren zodat de markt voor vrije uitloopeieren in de benen blijft”, zegt Jacco Wisserhof, legpluimveehouder in Rhenen en voorzitter legpluimvee LTO/NOP.

Regionalisering

Na het instellen van een ophokplicht mogen vrije uitloopeieren na 16 weken niet meer verkocht worden als vrije uitloopeieren. „Dan verliezen we een deel van de markt die we hebben proberen te behouden door bijvoorbeeld de solidariteitseieren”, blikt Wisserhof terug.

Het voorstel van de belangenbehartigers is het instellen van een landelijke ophokplicht en na twee weken kijken welke regio´s dicht moeten blijven en welke open kunnen. De markt voor vrije uitloopeieren kan gewoon doorgaan. „De hele sector heeft hier voordeel van.”

Risico

Volgens de belangenbehartiger moeten de economische en veterinaire risico’s goed afgewogen worden. „Vergelijk het met corona; we kunnen niet leven met nul risico. Toen de ophokplicht op 6 juli is ingetrokken, wat het risico ook niet nul. LNV was minder bereid om de ophokplicht op te heffen maar tot nu toe is het goed gegaan. We moeten als sector continu blijven kijken of we op het goede spoor zitten. Een van de aandachtspunten is nu ook de hobbypluimveesector zoals de recente uitbraken in Heeten en het Belgische Menen laten zien.”

 
 

Inloggen op de ledenportal