Boederij: Franse sector schat kosten sexen eieren op € 70 miljoen

13-09-2021

De Franse eiersector eist bijdragen van de Staat voor het sexen van eieren om het doden van eendagshaantjes te voorkomen. De sector zelf schat dat die extra kosten kunnen oplopen tot € 70 miljoen.

 

De Franse minister van Landbouw wil, naar Duits voorbeeld, het doden van eendagshaantjes per 1 januari verbieden. Een besluit waarin dat is vastgelegd is tot nu toe nog niet gepubliceerd. De eierverpakkers waarschuwen dat zo’n maatregel veel investeringen en aanpassingen vergt. Afhankelijk van de productiemethode én van de technologie voor het sexen komen de eenmalige investeringen op € 15 miljoen en de jaarlijkse extra kosten op € 50 miljoen, berekent Frédéric Chartier, voorzitter van de economische commissie voor de sectie eieren bij producentenvereniging UGPVB in Bretagne.

“Het besluit om doden van de kuikens te vermijden is volstrekt begrijpelijk. Maar het moet wel gefinancierd worden. Het besluit van de Staat voorziet daar tot nu toe niet in. De eisen die de Staat wil stellen zijn tot nu toe een dode letter gebleven. De nieuwe wet over economische relaties gaat uit van een rechtvaardige beloning voor boeren. Dat zou dus betekenen dat we de extra kosten kunnen verhalen op onze afnemers. Maar dat is verre van zeker in het huidige klimaat van een dalende koopkracht”, stelt Chartier.

Brandbrief

De eiersector stuurde dan ook een nieuwe brandbrief aan minister Denormandie. De sector vraagt om duidelijkheid te verschaffen tijdens de grote veebeurs in Rennes die deze week wordt gehouden. Chartier: “Of de overheid vergoedt ons de extra kosten voor het verplicht sexen van eieren of het verbod op het doden van eendagskuikens wordt in de hele EU ingevoerd, en niet alleen in Frankrijk en Duitsland, zodat we geen oneerlijke concurrentie tussen eierproducerende landen krijgen.”

Tekst: Ruud Peijs

 
 

Inloggen op de ledenportal