Boerderij: LNV verkent preventieve vaccinatie vogelgriep

16-09-2021

Het ministerie van Landbouw verkent de mogelijkheden om preventieve vaccinatie in te zetten om besmetting van pluimvee met vogelgriep te verkleinen.

Dat schrijft demissionair minister Carola Schouten van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer. Nederland en andere EU-landen hebben met regelmaat te maken met besmettingen met vogelgriep bij pluimvee. “Ik onderken de urgentie hiervan en de behoefte om meer te doen om vogelgriep op de lange termijn te voorkomen”, aldus Schouten.

Concreet stappenplan

Er zijn gesprekken geweest met een aantal sectorpartijen uit de pluimveehouderij en met onderzoekers om de mogelijkheden van vaccinatie tegen vogelgriep te verkennen. Er wordt daarnaast ook gewerkt aan een concreet stappenplan om de mogelijkheden van preventieve vaccinatie verder uit te werken.

Regels en randvoorwaarden

In het Europees overleg van Chief Veterinary Officers is overleg geweest over het preventief vaccineren. Er gelden diverse regels en randvoorwaarden voor de inzet van preventieve vaccinatie. Zo stelt de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE) randvoorwaarden aan een goede monitoring van vaccinatie en ten behoeve van veilige handel. De Europese Commissie is in overleg met de European Food Safety Authority (EFSA) om de technische mogelijkheden van vaccinatie te kunnen beoordelen.

Op dit moment is er nog geen vaccin beschikbaar dat op grote schaal preventief kan worden ingezet tegen vogelgriepvirussen.

Tekst: Mariska Vermaas 

 
 

Inloggen op de ledenportal