Pluimveeweb: Oorzaak brand Vlaams leghennenbedrijf nog onbekend

23-09-2021
De oorzaak van de brand op het Vlaamse leghennenbedrijf in Sint-Niklaas in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen is nog onbekend.

Bij de uitslaande stalbrand op het leghennenbedrijf van Wim Cant in het Vlaanderse Sint-Niklaas kwamen vorige week 164.000 leghennen om. Het overgrote deel van de drie stallen ging hierbij in vlammen op.

Een gitzwarte rookpluim verspreidde zich over de stad Sint-Niklaas en de rookontwikkeling was tot kilometers ver zichtbaar. Omwonenden werd geadviseerd ramen en deuren te sluiten. Ook enkele scholen kregen het advies binnen te blijven. Aanliggende wegen waren urenlang afgesloten voor verkeer.

Oorzaak onbekend

Leghennenhouder Cant wil niet reageren op de gebeurtenis en de mogelijke oorzaak van de brand. „Het is nog maar een week geleden dat dit gebeurde. Ik communiceer hier liever niet over", luidt zijn korte reactie. Even na 14.00 uur alarmeerde Cant de hulpdiensten omdat in één van de pluimveestallen brand uit was gebroken. De vlammenzee breidde zich snel uit, want toen de hulpdiensten arriveerden, was de rookpluim al in alle hevigheid aanwezig.

Levenswerk

Cant combineert zijn pluimveebedrijf met een manege met een paardenpension. De paarden en de stallen bleven gespaard bij de brand, al ontstond wel schade aan de gebouwen. Een paardeneigenaar liet aan de Vlaamse krant HLN weten dat Cant zijn levenswerk in vlammen heeft op zien gaan. „Hij heeft net enorm veel geïnvesteerd in zowel zijn kippenbedrijf als de manege. De kippen zorgen voor een inkomen, maar de paarden zijn Wims grote liefde."

De Hulpverleningszone Waasland stuurde veel hulp naar het brandweerkorps van Sint-Niklaas. In totaaal werden zo’n zestig manschappen ingezet. Omdat de kippen niet meer te redden waren, lag de focus van de hulpdiensten op het voorkomen van de brand op overige gebouwen en de manege.

Bron: Het Laatste Nieuws

 
 

Inloggen op de ledenportal