Pluimveeweb: Vogeltrek weer op gang, WBVR waarschuwt voor mogelijke insleep vogelgriep

24-09-2021
De vogeltrek is sinds half september weer op gang gekomen. Deze trekvogels kunnen opnieuw hoog pathogene vogelgriepvirussen meebrengen naar Nederland. Daarvoor waarschuwt Wageningen Bioveterinary Research (WBVR).

Op dit moment zijn er nog geen signalen van vogelsterfte of detectie van hoog pathogene H5 vogelgriepvirussen vanuit de broedgebieden van de wilde watervogels in Siberië. Door de najaarstrek komen er meer wilde vogels in Nederland en ook zal de omgevingstemperatuur afnemen. Beide factoren dragen bij aan de overdracht van hoog pathogene vogelgriep tussen wilde vogels.

Het risico voor pluimvee op Nederlandse pluimveebedrijven om besmet te raken met hoog pathogene vogelgriep wordt ingeschaald als medium. Dit staat in de risicoanalyse 'Rapid Risk Assessment' van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) van woensdag 22 september 2021. In deze risicoanalyse zijn de vogelgriep besmettingen van 21 juni tot en met 8 september meegenomen. Het risico is iets lager dan de vorige analyse van mei 2021 toen het WBVR het risico beoordeelde als medium/hoog.

Virus overzomerde in Nederland en Europa

In de zomer van 2021 werd het hoog pathogene vogelgriepvirus (HPAI) H5N8 virus in de periode 1 juni 2021 tot en met 8 september 2021 nog aangetoond in wilde vogels en pluimvee in Europa. In pluimvee werd het HPAI H5N8 virus gedetecteerd in Litouwen, Albanië, Frankrijk, Denemarken, Polen en Nederland en het HPAI H5N1 virus in Rusland. Zowel België als Rusland hebben een HPAI H5 virus gerapporteerd. In Nederland is er geen HPAI H5 virus gedetecteerd op commerciële pluimveebedrijven, maar in Rotterdam, Vleuten, Eemdijk en Heeten is HPAI H5N8 virus gedetecteerd in hobby pluimvee.

In wilde vogels is in de periode van 1 juni 2021 tot en met 8 september 2021 HPAI H5N8 virus gedetecteerd in Finland, Estland, Zweden, Noorwegen, Duitsland, Schotland, Litouwen en Nederland. Daarnaast is er HPAI H5N1 virus in Rusland gedetecteerd. In Nederland is in 5 wilde vogels HPAI H5N8 virus, in 1 vogel H5N1 virus en in 1 vogel H5 virus aangetoond in Soest, Bunschoten, Baarn en Klaaswaal. „Dit geeft aan dat het virus heeft kunnen 'overzomeren' in de wilde standvogels in Nederland. Hiermee is een nieuwe situatie ontstaan, waarbij het HPAI H5N8 virus nog in het land aanwezig is op het moment dat er grote aantallen trekvogels aankomen om te overwinteren", zegt Nancy Beerens van WBVR.

Lees hier meer over de risicoanalyse vogelgriep van WBVR van 22 september 2021 en download hier het rapport Risicoanalyse introductie HPAI in de Nederlandse commerciële pluimveehouderij (september 2021)

 
 

Inloggen op de ledenportal