Boerderij: Risico op HPAI-besmetting pluimvee iets kleiner

23-09-2021

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

Het risico dat pluimvee besmet raakt met het hoogpathogeen vogelgriepvirus (HPAI) wordt door deskundigen ingeschat als medium.

 

Dat blijkt uit de woensdag bekend gemaakte risicobeoordeling van Wageningen Bioveterinary Research (WBvR) voor commercieel gehouden pluimvee. Pluimveebrancheorganisatie Avined bericht hierover vandaag in zijn vogelgriep-nieuwsbrief. Bij de recente beoordeling heeft WBvR de HPAI-infecties van 21 juni tot en met 8 september meegenomen. Het risico op een HPAI-besmetting wordt nu iets lager ingeschat dan in de vorige analyse van mei 2021, toen het WBVR het risico beoordeelde als medium/hoog.

Vogeltrek

WBvR meldt ook dat de vogeltrek vanaf half september weer op gang is gekomen en deze trekvogels opnieuw HPAI-virussen kunnen meebrengen naar Nederland. Op dit moment zijn er nog geen signalen van vogelsterfte of detectie van HPAI H5-virussen vanuit de broedgebieden van de wilde watervogels in Siberië. Door de najaarstrek komen er meer wilde vogels in Nederland. Ook zal de omgevingstemperatuur afnemen. Beide factoren dragen bij aan de overdracht van HPAI tussen vogels.

Doordat het risico op introductie van vogelgriep op pluimveebedrijven aanwezig is en de komende tijd mogelijk zal toenemen, blijft waakzaamheid geboden, aldus Avined. De organisatie roept iedereen in de pluimveesector scherp te blijven en alle juiste biosecurity-maatregelen te nemen.

 
 

Inloggen op de ledenportal