Boerderij: Lohmann gaat met techniek In Ovo broedeieren seksen

28-09-2021

Lohmann Deutschland gaat de techniek van het Leidse biotechbedrijf In Ovo gebruiken om het geslacht van kippenembryo’s in het broedei te bepalen. Dit hebben beide bedrijven maandag bekendgemaakt.

 

Lohmann Deutschland gaat vanaf januari 2022 de geslachtsbepalingstechniek van In Ovo toepassen in zijn broederij in Dorum (Nedersaken). De broederij gaat dan de Ella-machine van In Ovo gebruiken. Deze heeft een capaciteit van 5 miljoen henkuikens per jaar.
Door het geslacht van embryo’s in het kippenei te bepalen en eieren met een mannelijk embryo niet verder te bebroeden, wordt voorkomen dat haankuikens worden geboren. Tot nu toe is het gebruikelijk dat haankuikens van legrassen worden gedood direct na uitkomen, omdat die haantjes van geen nut zijn voor de productie van eieren. In Duitsland wordt het doden van eendagskuikens per wet verboden. De productie moet er OKT worden: Ohne Kükentöten.

Eerste Ella-machine operationeel in Gelderland

In Ovo legt momenteel de laatste hand aan de montage van de eerste Ella-machine bij broederij Het Anker in Ochten (Gld.). Deze machine wordt naar verwachting over enkele weken operationeel. In Ovo heeft bij Het Anker de techniek om het geslacht van het kippenembryo in het broedei te bepalen ontwikkeld en het prototype van de machine getest.

Lohmann Deutschland wordt de tweede gebruiker van de Ella-machine. Het bedrijf maakt ook gebruik van de Cheggy-methode om het geslacht van kippenembryo’s in het broedei te bepalen. Met de Cheggy-methode van AAT (Agri Advanced Technologies), net als Lohmann Deutschland onderdeel van de EW-Gruppe, kunnen alleen bruine eieren worden gesekst. Met de In Ovo-techniek kunnen zowel bruine als witte broedeieren worden gesekst. Lohmann Deutschland fokt ook haankuikens op om ze te slachten voor het vlees op een leeftijd van ongeveer 15 weken. Dit is een inefficiënte manier van produceren van vlees. Het bedrijf biedt ook de dubbeldoelkip Lohmann Dual aan als alternatief voor het doden van eendagskuikens.

Afgelopen maart meldde In Ovo dat de geslachtsbepalingstechniek praktijkklaar was, na een zoektocht van tien jaar. Technologiebedrijf Demcon in Groningen heeft de Ella-machine ontwikkeld waarmee een heel klein beetje vloeistof uit het broedei wordt genomen en dat met behulp van een spectrometer binnen een seconde wordt geanalyseerd. De analyse berust op de aan- of afwezigheid van een metaboliet uit de allantoïsvloeistof. Die markerstof is onderscheidend voor het geslacht van het embryo.

Enkele andere bedrijven gingen In Ovo voor met het aanbieden van technieken om broedeieren te seksen.

Tekst: Hans Bijleveld

 
 

Inloggen op de ledenportal