Pluimveeweb: Gezamenlijke acties voor en tijdens Wereldeidag

05-10-2021
Stichting Blij met een Ei, de mmmEggies en Stichting Wereldeidag vragen samen aandacht voor het ei en het pluimveebedrijf op Wereldeidag aanstaande zaterdag 9 oktober in Barneveld en de dagen voorafgaand aan Wereldeidag.

Op zaterdag 9 oktober wordt Wereldeidag gevierd in Barneveld. Tijdens deze dag en dagen voorafgaand aan Weleldeidag en staat het ei centraal en hoe goed het ei past in een gevarieerd en gezond dieet. Dit jaar hebben Stichting Blij met een Ei, de mmmEggies en Stichting Wereldeidag de krachten gebundeld om op een sportieve en feestelijke manier aandacht te vragen voor het ei en het pluimveebedrijf.

Vanaf donderdag 7 oktober fietsen pluimveehouders met een bakfiets vol eieren vanuit het noordelijkste en zuidelijkste puntje van Nederland naar Barneveld. In het Noorden start de toer in Middelstum en in het Zuiden in Eckelrade.

Met bakfiets langs pluimveebedrijven

Vanuit het uiterste Zuidelijke puntje van Nederland vertrekken witte eieren met een pluimveehouder op een bakfiets langs pluimveebedrijven en vanuit het Noorden komen op dezelfde wijze de bruine eieren naar Barneveld. Deze bruine en witte eieren zullen elkaar ontmoeten in Barneveld. Daar gaan ze samen in de pan. Een bruin ei is feitelijk niet anders dan een wit ei. Het gaat niet om de kleur van de buitenkant (de schaal), maar om de binnenkant en die is bij beide even lekker en gezond.

Op zaterdag 9 oktober komen beide bakfietsen rond 13 uur in Barneveld aan, waar de twee groepen feestelijk onthaald worden door de boerenkapel. Gezamenlijk gaan ze richting het Raadhuisplein. Daar staat een kaart van Nederland waarop de fietsroutes met roze eieren te zien zijn. Het laatste ei van de fietsroute wordt een gouden ei. Rene Verhulst, voorzitter van de Regio Foodvalley zal het gouden ei plaatsen circa 13.00 uur op de landkaart waar de fietsroutes staan.

De rest van de middag vinden er in Barneveld festiviteiten plaats met het ei in de hoofdrol: Huub Oudshoorn maakt lekkere eiergerechten die burgers kunnen proeven. Bovendien is er een stand van het pluimveemuseum . In de etalages van een aantal winkels in het centrum van Barneveld staan informatieborden met weetjes over het ei. Daarnaast zijn de de mmmEggies aanwezig met allerlei informatie over het ei en hun activiteiten. Naturalis, Poultry Expertise Centre, Moba en Eicom ondersteunen deze actie. Burgers zijn van harte welkom op zaterdag 9 oktober in Barneveld, vanaf 11.00 uur op het Raadhuisplein in Barneveld.

mmmEggies verstoppen roze eieren

In de week voor Wereld Ei dag verstoppen de mmmEggies grote roze eieren in heel Nederland. De vinders van de eieren ontvangen een leuke prijs. Volg de Facebookpagina van de mmmEggies voor hints en meer informatie.

Bron: Blij met een Ei

 
 

Inloggen op de ledenportal