Pluimveeweb: Opinie: De Belgische retailersector = hedendaagse slavenhandel

05-10-2021
Leden van het Algemeen Boerensyndicaat, Jong Boerensyndicaat en het Vrouwen Boerensyndicaat voeren vandaag actie bij diverse grootwarenhuizen. „Er komt geen betering in het gedrag van hun aankopers ten opzichte van de primaire sector en hun directe afnemers. Daarom zijn we genoodzaakt, in het belang van onze leden om verder actie te voeren", zegt Lieven de Stoppeleire, voorzitter Jong Algemeen Boerensyndicaat en boer in België.

„Nederland kent maar een derde van het aantal grootwarenhuizen in België, terwijl ons land echt wel een pak minder inwoners heeft. Er woedt een oorlog om de klant en de boer mag de rekening betalen. Dit kan zo niet langer", zegt De Stoppeleire. Hij schreef een opiniestuk over de reden waarom ze actievoeren:

De retailersector = hedendaagse slavenhandelaars!

Zonder schuldbesef blijven de Belgische retailers alle verantwoordelijkheid rond duurzame samenwerkingsvormen met onze boeren van zich afschuiven. Zonder schuldbesef blijft de retailsector de primaire producenten verder uitpersen. Kortom, de retailsector in de 21e eeuw zijn eigenlijk hedendaagse slavenhandelaars.

We beseffen het heel goed: dit zijn harde woorden. Maar wij horen deze woorden elke dag bij onze Vlaamse landbouwers. En ongelijk kunnen we hen niet geven. Toen we deze zomer ons ongenoegen uitten richting Albert Heijn en Aldi, en bij uitbreiding aan de volledige retailwereld, over de prijsvorming in hun winkels, kregen we bijna steeds volgende uitleg: „Helaas, het zijn niet wij, maar het is de marktwerking en de concurrentie die zorgt voor de prijsvorming.”

Dit is een flagrante leugen. Het is de strijd om de laatste consument die uit haar voegen barst. Op elke hoek van de straat vind je niet één, maar meerdere grootwarenhuizen, elk op zoek naar klanten. De jacht op klanten wordt gevoerd met stuntprijzen op verse producten. Dit is enkel mogelijk door de primaire producent als slaven te behandelen.

Wel voor ons is het over. Het is het genoeg geweest. Meer dan genoeg! Ons geduld is op. De retailsector heeft haar tijd gehad om gemaakte fouten recht te zetten. Maar dit gebeurde en gebeurt niet. Ze zetten gewoonweg hun quasi criminele praktijken, of noem het zelfs lijkpikkersgedrag, verder. Acties als 'zaam', waarmee de retail zichzelf duurzaamheid een duurzaam jasje aanmeet, hebben veel weg van een slechte komedie, waarbij zelfs de komiek zijn eigen grappen niet meer leuk vindt.

De aanleiding voor onze ABS-actie vandaag gaat dus over deze praktijken en gedrag van de distributiesector. De varkenscrisis vandaag toont schrijnend hoe retailers hun aankopers aanzetten de prijs nog verder te doen dalen.

Alleen Vlaams varkensvlees verkopen

Daarenboven, in het ketenoverleg schuiven ze dan zelfs de volledige verantwoordelijkheid van zich af. Dat er structureel iets moet veranderen in de varkenshouderij moet iedereen nu, en niet morgen, erkennen. Echter, vandaag is er wel de noodzaak om de Vlaamse varkenshouders te beschermen tegen nog verdere verliezen. De retailsector kan daar al aan tegemoet komen door te starten met het enkel en alleen, en dit ook voor verwerkte producten, aankopen van Vlaams varkensvlees en de varkenshouder een deftige marge te gunnen.

De harde realiteit is dat ze deze malaise (en dit op zowat alle producten) aangrijpen om verdere prijsdalingen te eisen en zelfs te dreigen met aankopen van buitenlandse producten en het volledig links laten liggen van onze Vlaamse kwaliteitsproducten. Onwaarschijnlijk en ongelooflijk!

We verwachten en eisen dan ook dat retailsector een duurzame relatie nastreeft met de ketenpartners. We eisen dan ook dat ze:

  • Hun steun uitspreken voor de Vlaamse landbouwers en hun producten naar waarde vergoeden i.p.v. steeds minder voor deze producten te betalen. Een crisisbijdrage voor de varkenshouder zou hier niet meer dan verantwoord zijn.
  • De prijs van de melk terug naar boven op te trekken zodanig dat deze terug geloofwaardig is voor onze melkveehouders en de druk verminderd wordt naar de melkerijen.
  • Op een deftige manier omgaan met de kippenboeren. Als je jarenlang eist dat de kip zo goedkoop mogelijk gekweekt moet worden, dan krijg je waar je voor betaalt. Een mea culpa zou op zijn plaats zijn.

En het weze duidelijk: zolang er geen duidelijk signaal komt voor inwilliging van bovenstaande eisen zullen onze acties blijven verder gaan.

Lieven De Stoppeleire is voorzitter Jong bij het Algemeen Boerensyndicaat.

Acties

De acties vinden 5 oktober om 13.00 uur plaats op de volgende plekken:

Distributiecentrum Lidl Gullegem
Westlaan 4 - Gullegem

Albert Heijn Sint Niklaas
Puitvoetstraat 5 - Sint Niklaas

Distributiecentrum Aldi Erpe-Mere
Keerstraat 4 – Erpe-Mere

Albert Heijn Ronse
César Snoecklaan - Ronse

Tekst: 

 
 

Inloggen op de ledenportal