Pluimveeweb: Consumenten letten steeds meer op keurmerk van het ei

08-10-2021
Consumenten letten steeds beter op welk keurmerk de eieren die ze kopen hebben, zo blijkt uit het Nationaal Ei Onderzoek 2021. Keek vorig jaar 62,3 procent niet naar het keurmerk op het doosje; dit jaar geeft 45,6 procent van de respondenten aan hier expliciet op te letten. Dat is een stijging van bijna 8 procent. Ook nieuw: vrije uitloopeieren zijn favoriet.

Ter gelegenheid van Wereld Ei Dag op vrijdag 8 oktober, deed website eieiei.nl onderzoek naar de gewoonten van ei-liefhebbers. Staat een eitje bij hen nog standaard op de zondagse ontbijttafel? Kennen ze hun keurmerken en het verschil tussen bruine en witte eieren? En waar worden die eieren dan eigenlijk gekocht?

Het Nationaal EI Onderzoek vond in september/oktober 2021 plaats onder 2.369 bezoekers van www.eieiei.nl.

Eierautomaten steeds populairder

De 2369 respondenten gaven op de vraag waar ze eieren kopen een opvallend antwoord. Bijna 30 procent van de eieren kopen ze bij een eierautomaat gekocht. Dat was vorig jaar nog maar 12,6 procent. Eierautomaten worden dus steeds populairder. Eieiei.nl vermoedt dat ‘support your locals’, de uitbreiding van het aantal automaten, de lagere prijs ten opzichte van een retail-ei en natuurlijk het feit dat de eieren een stuk verser zijn, hier een rol in spelen. Ook het feit dat het bij eierautomaten een stuk rustiger is dan in de supermarkt en het vaak een leuk fietstochtje oplevert, zal meespelen in coronatijd. Corona heeft er wellicht ook toe geleid dat meer mensen een nieuwe hobby zijn begonnen: 19,7 procent van de respondenten geeft aan eieren van eigen kippen te eten, tegen 14 procent vorig jaar.

De (online) supermarkt is niet populairder geworden: 28,2 procent koopt daar de eieren, terwijl dat vorig jaar de helft was. Bijna 10 procent koopt z’n eieren bij de landwinkel, 2,9 procent bij de speciaalzaak en bijna 2 procent koopt eieren aan de deur. 8,4 procent haalt z’n eieren elders vandaan, ze krijgen ze bijvoorbeeld van vrienden met kippen, halen ze bij een kraampje aan de weg of eten ze alleen buiten de deur.

Liever vrije uitloop dan scharrel

Een andere verschuiving is te zien in het soort eieren dat de respondenten kopen. 37,4 procent geeft de voorkeur aan vrije uitloop (tegen 29,3% vorig jaar). Scharreleieren worden aangeschaft door 34,5 procent van de deelnemers, tegen 35,1 procent vorig jaar. Iets meer dan 9 procent koopt biologische eieren, zo’n 7 procent koopt simpelweg de goedkoopste en iets meer dan 11 procent let nergens op en legt het eerste doosje dat hij of zij tegenkomt in de kar. Ruim 45 procent let bij het kopen van eieren op het keurmerk, tegen 37,7 procent vorig jaar. Het Beter Leven kenmerk is het bekendste keurmerk.

Het vraagstuk: wit of bruin

Bijna 60 procent (57,1%) koopt zowel witte als bruine eieren, hoewel 21 procent de voorkeur bij bruine eieren legt. 21,8 procent geeft de voorkeur aan witte eieren. En dat terwijl zo’n 97 procent van de respondenten weet dat er qua smaak en voedingsstoffen geen enkel verschil tussen bruine en witte eieren zit. Overigens weet ook ruim 63 procent dat de kleur van de kip niets zegt over de kleur van de eieren.

Gemiddeld 4 tot 5 eieren per week

Bijna 30 procent eet iedere week 4 tot 5 eieren. Dat was vorig jaar 22,5 procent. Ook bijna 30 procent eet iedere week 2 tot 3 eieren. Dat is een daling ten opzichte van vorig jaar, toen 42,4 procent 2-3 eieren at (en 22,5 procent 4-5 eieren).

Ongeveer 7 procent eet iedere week één eitje. Iets meer dan 14 procent eet er 6-7 en 17,6 procent van de ei-liefhebbers eet iedere week meer dan 7 eieren. 2,1 procent eet minder dan 1 keer per week een ei.

In deze cijfers zijn eieren die verwerkt zijn in producten overigens niet meegeteld. Ook is dit niet representatief voor de Nederlandse bevolking, omdat het onderzoek is gedaan onder bezoekers van Eieiei.nl en veganisten en mensen die niet van eieren houden, niet hebben meegedaan. In Nederland zijn geen recente nationale consumptiecijfers bekend.

Hoe eten we ons ei het liefst?

Zo’n 41 procent van de deelnemers eet een ei het liefst gekookt. De voorkeur is dan halfzacht, maar eieren met vloeibare dooier of hardgekookt gaan er ook wel in. Ruim 36 procent gaat voor een gebakken ei. Onder de respondenten geeft slechts 5,9 procent de voorkeur aan roerei. In Engeland denken ze daar wel anders over. In een recent onderzoek onder 1500 Britten kwam roerei met 49 procent juist als winnaar uit de bus en staat het gekookte ei op de tweede plaats terwijl een gepocheerd ei hekkensluiter is op de derde plek (bij ons de voorkeur van slechts 1,7%).

Eieiei.nl noemt nog wat interessante cijfers: Japanners eten volgens WorldAtlas 320 eieren per jaar (dat is ongeveer 6 per week). In Paraguay komen ze op 309 eieren per jaar en de top 3 eindigt met China, waar jaarlijks zo’n 300 eieren per persoon worden gegeten.

 
 

Inloggen op de ledenportal