Boerderij: Eieren per bakfiets naar Barneveld voor Wereld Ei-dag

08-10-2021

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

Verschillende pluimveehouders fietsen sinds donderdag 7 oktober in estafette met een bakfiets vol eieren naar Barneveld, waar zaterdag 9 oktober Wereld Ei-dag wordt gevierd.

De pluimveehouders vertrekken vanuit het noordelijkste en het zuidelijkste puntje van Nederland. In het Noorden start de toer in Middelstum (Gr.), in het Zuiden in Eckelrade (L).

Vanuit het Noorden rijden de pluimveehouders op een elektrische bakfiets met bruine eieren in estafette langs pluimveebedrijven. Vanuit het Zuiden doen pluimveehouders dat met een bakfiets met witte eieren. Ze ontmoeten elkaar in Barneveld (Gld.) waar de bruine en witte eieren samen in de pan gaan. ‘Een bruin ei is feitelijk niet anders dan een wit ei. Het gaat niet om de kleur van de buitenkant (de schaal), maar om de binnenkant en die is bij beide even lekker en gezond’, aldus de organisatie, gevormd door Stichting Blij met een Ei, de vrouwelijke pluimveehouders verenigd in mmmEggies en Stichting Wereld Eidag.

Deze hebben de krachten gebundeld om op een sportieve en feestelijke manier aandacht te vragen voor het ei en het pluimveebedrijf. Hun boodschap: eieren passen goed in een gevarieerd en gezond dieet.
Aan de bakfietsestafette deden ongeveer 26 pluimveehouders mee. Door de vele aandacht van media en toeschouwers liep de fietstocht donderdag onderweg vertraging op, vertelde Ruud Rutten, die namens Blij met een Ei de fietsers begeleidde.
 

Ei in de hoofdrol

Zaterdag 9 oktober komen beide bakfietsen rond 13.00 uur in Barneveld aan, waar de twee groepen feestelijk onthaald worden door de boerenkapel. Gezamenlijk gaan ze richting het Raadhuisplein waar ’s middags festiviteiten plaatsvinden met het ei in de hoofdrol. De bekende topkok Huub Oudshoorn maakt lekkere eiergerechten. Er is een stand van het Pluimveemuseum en in de etalages van een aantal winkels in het centrum van Barneveld staan informatieborden met weetjes over het ei. Ook organisatie mmmEggies geeft informatie.

Fietsroute rondom Wereld Ei-dag.

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal