Boerderij: Kipster gaat kippenstallen bouwen in de VS

08-10-2021

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

Kipster, de zelfbenoemde meest mens-, milieu- en diervriendelijkste kippenstal ter wereld, krijgt ook enkele stallen in de Verenigde Staten.

 

MPS Egg Farms gaat vier Kipster-boerderijen bouwen in de staat Indiana. Dit bedrijf, een top-10 eierproducent in de VS, verwierf de rechten om het Kipster-concept in nauwe samenwerking met Kipster te exploiteren. Op 11 oktober begint de bouw, voor kerst 2022 liggen de eieren in onderscheidende blauwe doosjes in de Amerikaanse schappen van Kroger, Amerika’s grootste supermarktketen. Die gaat de Kipster-eieren exclusief verkopen. Kroger neemt ook het bijbehorende vlees van haantjes en uitgelegde kippen op in het assortiment. De supermarktketen heeft met Kipster een meerjarig contract met afnamegarantie gesloten. Dit maakte Kipster vrijdag 8 oktober bekend.

Ook circulair voer in VS

In september 2017 opende Kipster de eerste boerderij in Oirlo-Venray (L), in januari 2020 opende landbouwminister Schouten in Beuningen (Gld.) de tweede locatie. Het Kipster-concept is gericht op CO2-neutraal eieren produceren, hoog dierenwelzijn en circulair voer. Hiermee brengt Kipster de kringloopvisie van minister Schouten in de praktijk.

De farms in Amerika zijn kopieën van de Nederlandse Kipster-boerderijen. En van het concept. Zo gaan de Amerikaanse kippen ook circulair voer eten, zullen de eieren CO2-neutraal zijn en is het dierenwelzijn van het hoogst mogelijke niveau. De naam Kipster en de achterliggende merkwaarden blijven in de VS identiek.

Kipster start in Amerika met het leveren van een kleine 30 miljoen eieren op jaarbasis. Het streven is om snel door te groeien naar meer dan 100 miljoen.

 

 

 
 
 

Inloggen op de ledenportal