Pluimveeweb: 'Vertrouw niet blind op leveranciers'

14-10-2021
Er zijn nog steeds producten voor de pluimveesector op de markt die volgens de wet- en regelgeving niet zijn toegestaan. Het is wachten tot het weer flink mis gaat. De fipronilcrisis lijkt misschien ver achter ons te liggen, maar pluimveehouders moeten altijd bewust en kritisch blijven kijken naar iedere leverancier die op hun erf komt. Deze waarschuwing geeft Imelda Gielen, één van de initiatiefnemers van het collectieve controlesysteem SecurEggFarmer.

Het doel van het systeem, dat in 2018 startte, is om alle gebruikte middelen op een pluimveebedrijf collectief te beoordelen op de geldende wet- en regelgeving, en ketenvoorwaarden met als doel de borging van voedselveiligheid. Dat gaat niet alleen om bloed­luisbestrijdingsmiddelen, maar bijvoorbeeld ook om pik­materialen, jonge hennen en toevoegingen aan het drinkwater. Deelnemers aan SecurEggFarmer hebben toegang tot een database met beoordeelde producten. Ze mogen alleen goedgekeurde producten aanschaffen bij goedgekeurde leveranciers op deze lijst.

Gielen waarschuwt pluimveehouders om niet blind te vertrouwen op leveranciers die zeggen dat hun producten aan de voorwaarden voldoen. „Voor individuele pluimveehouders is het nagenoeg ondoenlijk om te weten aan welke wettelijke regels de leveranciers en producten moeten voldoen. Maar je bent en blijft als pluimveehouder zelf verantwoordelijk voor de voedselveiligheid.”

Ingewikkelde wetgeving

Volgens Thea van Niekerk, onderzoeker bij de WUR en expert op het gebied van onder andere vogelmijt, zit de wetgeving rondom registratie van middelen ‘best wel ingewikkeld in elkaar.’ „Formeel mag je bijvoorbeeld niet eens groene zeep gebruiken tegen vogelmijt, omdat het daarvoor niet geregistreerd is. Je mag het wel gebruiken om je stal schoon te maken. Zo zit de wet in elkaar en dat is soms best ingewikkeld.”

Grotere bedrijven

Bij SecurEggFarmer zijn nu zo’n dertig leghennen- en opfokbedrijven aangesloten en een tiental bedrijven zijn in opstart. Hiermee vertegenwoordigt SecurEggFarmer van beide sectoren ruim 17 procent van de populatie in Nederland. „Het aantal deelnemers mag wat ons betreft wel worden uitgebreid. We zien dat met name grote bedrijven zich aansluiten, terwijl het voor bedrijven met een kleinere omvang net zo relevant en belangrijk is.”

Deelnamekosten worden berekend op basis van staffel naar omvang van bedrijven. Gielen: „Pluimveehouders vragen zich vaak of wat deelname kost. Het is belangrijker om je af te vragen wat het je oplevert. Je koopt zekerheid in en voorkomt het risico op schade door zeker te weten dat je producten gebruikt die voldoen aan alle geldende voorwaarden en dus aan de voorwaarden voor borging van de voedselveiligheid.”

 
 

Inloggen op de ledenportal