Boerderij: Avined: voer monstername salmonella zorgvuldig uit

19-10-2021

Avined adviseert pluimveehouders de monstername voor het salmonella-onderzoek zorgvuldig uit te voeren om daarmee onjuiste salmonella-uitslagen te voorkomen.

 

Voor pluimveehouders hangt veel af van de uitslag van het salmonella-onderzoek. Zeker nu een eerste positieve testuitslag met een bestrijdingsplichtig salmonella serotype een directe besmetverklaring door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tot gevolg heeft. Een verificatieonderzoek is namelijk niet meer toegestaan bij (opfok)(groot)ouderdieren sinds januari 2020. Sinds januari 2021 ook niet meer bij (opfok)leghennen. Positief geteste vermeerderingskoppels moeten vervroegd worden geruimd, terwijl de eieren van positief geteste koppels leghennen worden afgewaardeerd (bestemming industrie), evenals het vlees van uitgelegde besmette leghennen (gekanaliseerd slachten, bestemming vlees industrie).

Bestrijdingsplichtige salmonella serotypen zijn S. enteritidis (SE) en S. typhimurium (ST) bij legpluimvee- en vermeerderingskoppels. S. infantis (SI), S. virchow (SV) en S. hadar (SH) bij vermeerderingskoppels plus S. java (SJ) bij vermeerderingskoppels vlees.

Protocol monstername salmonella

De kwaliteit van de monstername, die de pluimveehouders zelf uitvoeren met behulp van overschoentjes, kan verbeterd worden met behulp van het monsternameprotocol. Daarin wordt in eenvoudige stappen uitgelegd hoe de pluimveehouder kan zorgen voor een hygiënische monstername. Daarmee wordt voorkomen dat gevonden salmonella in een monster niet afkomstig is van de dieren, maar van besmette materialen of uit de omgeving (kruisbesmetting). En wordt de kans op onjuiste, vals positieve testuitslagen verkleind.

Avined adviseert onder meer:

  • Neem monsters altijd zorgvuldig.
  • Was vooraf uw handen, gebruik schone laarzen (ook de binnenkant van de overschoentjes wordt onderzocht), verstuur monsters direct en verpak ze goed.
  • Controleer of op het inzendformulier de juiste gegevens staan.
  • Zorg ervoor dat de monsters duidelijk voorzien zijn van een identificatie, waaronder het stalnummer. Bij onduidelijke nummering (of bij het samenvoegen van monsters van meerdere stallen) is de kans groot dat alle stallen besmet worden verklaard.

Het protocol is te vinden op de website van Avined. Houders van (opfok) leghennen of (opfok) vermeerderingsdieren zullen het monsternameprotocol deze week via de post ontvangen.

Europese Commissie

Dat verificatieonderzoek niet meer is toegestaan heeft te maken met de visie vanuit de Europese Commissie op de implementatie van de betreffende Europese regelgeving. Avined onderneemt samen met LTO/NOP, NVP, branchevereniging Anevei en vereniging broedeieren en kuikens COBK, verschillende acties richting de Nederlandse en Europese overheden om de voormalige werkwijze terug te krijgen. Die acties zijn:

  1. Verbeteren van de monsternemingen door middel van een monsternameprotocol;
  2. Kwaliteitsborging van de laboratoria hoog houden;
  3. Samen met andere EU-lidstaten trachten het EU-beleid aangepast te krijgen.
Tekst: Hans Bijleveld
 
 

Inloggen op de ledenportal