Pluimveeweb: Hygiƫnescan Avined vernieuwd

20-10-2021
De hygiënescan van Avined is vernieuwd in samenwerking met onder meer pluimveehouders, dierenartsen en onderzoekspartners.

Enkele jaren geleden ontwikkelde Avined in samenwerking met de Gezondheidsdienst voor Dieren een hygiënescan zodat pluimveehouders de bioveiligheidsstatus op hun bedrijf kunnen bijhouden en mogelijk verder verbeteren. De hygiënescan is nu dus vernieuwd.

Wat is vernieuwd?

  • Nieuwste onderzoeksresultaten vertaald naar praktische tips
  • Compacte, actuele en praktische vragenlijst opgesteld
  • Invulmogelijkheden technisch verduidelijkt en versimpeld
  • Mogelijkheid tot delen van resultaten met derden, zoals dierenartsen
  • Visuele score per hoofdstuk en totaal zichtbaar

De hygiënescan is nog steeds toegankelijk via het dashboard in Mijn Avined. Ook oude scans blijven hier toegankelijk. Het komende (half)jaar wordt de vernieuwde scan nauwkeurig in de gaten gehouden, en gekeken waar het nog beter kan. Ervaringen en ideeën van pluimveehouders zijn welkom en kunnen gemaild worden naar info@avined.nl.

'Doorontwikkeling hygiënescan minst nuttige onderzoek'

Pluimveehouders vinden doorontwikkeling van de hygiënescan het minst nuttige collectieve onderzoek van de gezamenlijke onderzoeken die nu lopen. Dat bleek in maart dit jaar uit een enquête van Pluimveeweb naar het belang en draagvlak van gezamenlijk onderzoek in de pluimveehouderij.

Hoewel maar een klein deel van de pluimveehouders enthousiast zijn over het onderzoek doorontwikkelen van de hygiënescan gaat Avined daar toch mee door. „De hygiënescan zorgt toch voor bewustwording voor hygiënemaatregelen bij pluimveehouders”, zei secretaris Ben Dellaert van Avined in maart in een reactie. „Dat geven pluimveehouders zelf ook aan. Of je daar wat mee doet, is een tweede. Dat is aan iedere pluimveehouder zelf. Maar door meer bewustwording te creëren bij pluimveehouders, geven we hen handvaten en verkleinen we zo de kans op ziekte insleep, zoals vogelgriep. Dat is ons vanzelfsprekend wat waard. De kosten van doorontwikkeling van de hygiënescan vallen bovendien relatief mee.”

 
 

Inloggen op de ledenportal