Boerderij: PPE krijgt 3 miljoen EU-subsidie voor bestrijding salmonella

19-10-2012

Barneveld - De Europese Unie heeft definitief een bedrag van 3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de terugdringing van salmonella-infecties in de pluimveehouderij. Dat is meegedeeld in de vergadering van de sectorcommissie Eieren van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE).

De subsidie betreft de helft van de totale uitgaven die worden gedaan voor salmonellabestrijding. De andere helft van het bedrag wordt via PPE-heffingen gefinancierd. PPE vraagt ook voor volgend jaar wederom subsidie aan voor de bestrijding van de salmonellabacterie.

Het geld wordt aangewend voor subsidiƫring van ruiming van koppels besmette vermeerderingsdieren, koppels opfokleghennen, vernietigen of verwerken van broedeieren van koppels besmette vermeerderingsdieren en voor subsidie op de aanschaf van vaccindoses voor vaccinatie van vermeerderingsdieren van legrassen of leghennen.

De bestrijding is gericht op de salmonella's van de typen enteritidis, typhimurium, hadar, infantis, virchow en java.

Tot nu toe heeft het Productschap dit jaar te maken gehad met vier ruimingen van koppels vermeerderingsdieren die besmet waren met een van de genoemde typen salmonella. Het ging om een koppel opfokgrootouderdieren van een vleesras besmet met Salmonella java en twee koppels vermeerderingsdieren voor de vleessector besmet met salmonella enteritidis. Het vierde geval betrof een typhimurium-besmetting van een opfokvermeerderingskoppel.

PPE heeft een ruiming van een koppel leghennen nog in behandeling. Verder heeft het productschap 94 aanvragen ontvangen voor aanschaf van vaccindoses. Het gaat om een bedrag van 2,4 miljoen euro voor vaccinatie van 17,4 miljoen dieren.

door Sake Moesker 19 okt 2012 laatste update: 19 okt 2012

 

 
 

Inloggen op de ledenportal