Pluimveeweb: Optelsom mondiale ontwikkelingen zorgen voor hoge voerprijzen

27-10-2021
De huidige hoge prijzen van grondstoffen zijn mede het gevolg van een optelsom van diverse mondiale economische factoren. Alles wat zich momenteel op onze aarde afspeelt heeft invloed op de prijzen van granen, eiwitten en bijproducten voor de veevoeders. „Deze prijzen zullen ook voorlopig hoog blijven”, stelt Wouter Hazeleger van ABZ Diervoeding tijdens de webinar ‘Grondstoffen’ dinsdagavond.

De mondiale economische wereld is momenteel heel sterk in beweging. De aandeelkoersen staan op hoge niveaus, de energieprijzen rijzen de pan uit, de tarieven van containervervoer zijn als een raket gestegen, er is een tekort aan palmolie, Brazilië overweegt zich terug te trekken uit de nationale olieproducent, geruchten over rentestijgingen steken de kop op, China beperkt het energieverbruik van de grote industrie, de westerse landen werken hard aan terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen. De inflatie begint weer aan te wakkeren. De prijs van diverse producten stijgt op korte termijn 20 tot 25 procent. De komende tijd gaat de consument dit merken in zijn dagelijkse aankopen. De gasprijs is ontploft. Jarenlang schommelde deze tussen de 15 en 20 euro. Nu is deze verviervoudigd tot 80 euro. Dit laatste heeft weer gevolgen voor de prijs van kunstmest. De kostprijs daarvan is verdrievoudigde de kostprijs. Met name voor de teelt van maïs is volop kunstmest nodig.

Granen

Deze mondiale ontwikkelingen hebben ook een prijsopdrijvend effect op de graanmarkten. „Momenteel is de graanmarkt erg ondoorzichtig, er wordt weinig informatie gedeeld. Opvallend is dat mais nu de druk op de tarwe verhoogd, normaal is dit andersom”, aldus Wouter Hazeleger.

Bio-ethanol

Doordat Oekraïne momenteel veel granen levert aan China, komt weinig graan van dit land naar de EU. China importeert dit jaar fors meer mais. De import is ruim 5 keer de gemiddelde hoeveelheid in de afgelopen 10 jaar gestegen. Wat ook voor de maïs, en daardoor ook voor de tarwe, een prijsopdrijvend effect heeft is de productie van bio-ethanol. Door de hoge olieprijzen is de productie van bio-ethanol weer heel gunstig. Ten opzichte van afgelopen jaar is de prijs van bio-ethanol verdubbeld. Het gevolg hiervan is dat minder maïs beschikbaar is als diervoeder.

Gerst

De tarwenoteringen trekken ook de prijs van gerst mee omhoog. Daarbij speelt ook een rol dat in twee belangrijke productielanden (Canada en Rusland) dit jaar minder gerst en bovendien van een lagere kwaliteit is geoogst. Het aanbod aan brouwwaardige gerst is daar ook lager. Mogelijk heeft dit weer gevolgen voor de bierprijs.

Eiwitten

Na de sterke daling van sojaschroot op Chicago de laatste weken, tendeert de prijs nu weer omhoog. Toen de prijs op de bodem stond stapten meerdere landen in met grote aankopen. Hiertoe hoorde ook China. De oogst verloopt nog steeds voorspoedig in de VS. Dit zorgt ervoor dat sojabonen en sojameel ten opzichte van andere producten interessant geprijsd zijn. Grootste prijsdrukkende factor op het moment is Brazilië. Daar is maar liefst 45 procent van het areaal al ingezaaid ten opzichte van 8 procent vorig jaar en 26 procent gemiddeld. Dit kan tevens een positief effect hebben op de tweede maïsoogst in Brazilië. Die hoeft geen vertraging op te lopen als het zo doorgaat. Raapzaadschroot is nog steeds slecht beschikbaar. Dit drijft de prijzen op en zorgt voor onzekerheid over leveringen. Komend voorjaar zal het aanbod waarschijnlijk stijgen door de aanvoer uit Australië. Ondanks het groot aanbod aan zonnepitschroot toch hoge prijzen. Dit komt vooral doordat China veel zonnepitschroot vraagt ter vervanging van raapschroot. Verder spelen de hoge scheepvaart tarieven een rol.

Plantaardige oliën

De prijzen van plantaardige oliën zijn verdubbeld. Zo is de prijs van soja- en palmolie gestegen van 650 dollar vorig jaar naar circa 1.300 dollar nu. „De fysieke beschikbaarheid van palm is momenteel erg klein. Er komen weinig boten binnen. De meeste palmverkopen gaan naar andere continenten. De verwachting is dat in de hoge noteringen op korte termijn geen verbetering in zal komen”, aldus Hazeleger. Tarwegries loopt door verminderde beschikbaarheid ook verder omhoog. Qua beschikbaarheid is bietenpulp ook steeds lastiger. Hierdoor loopt de prijs iets omhoog.

Prijsbepalende factoren

De factoren die op dit moment het grootste deel van de grondstoffenprijzen bepalen zijn: logistiek (zeevracht), olie en beschikbare arbeid. Een positief effect hebben mogelijk de tot nu gunstige gewasontwikkeling op het zuidelijk halfrond. Mogelijk ontstaat medio komend jaar enige ontspanning op de diverse noteringen bij een (hopelijk) dalende gasprijs. Maar de grootste uitdaging bij alle grondstoffen blijft de volatiliteit”, besluit Wouter Hazeleger van ABZ Diervoeding.

 
 

Inloggen op de ledenportal