Boerderij: Pluimveebedrijf Barneveld preventief geruimd

28-10-2021

Redactie

Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

Een biologisch leghennenbedrijf in Barneveld (Gld.) is woensdag preventief geruimd vanwege een risicovol contact met het pluimveebedrijf in Zeewolde (Fl.) waar eerder deze week vogelgriep werd vastgesteld. Dat meldt het ministerie van Landbouw.

 

Het bedrijf met 9.500 biologische leghennen in Barneveld kwam aan het licht via het traceringsonderzoek. Daaruit blijkt dat een persoon die op het bedrijf in Zeewolde was later in de stal is geweest op het pluimveebedrijf in Barneveld. Hierop is het bedrijf verdacht verklaard.

Omdat niet uit te sluiten is dat het vogelgriepvirus hierbij is overgedragen én omdat het bedrijf in een zeer pluimveedicht gebied ligt, is besloten om de leghennen op het bedrijf te ruimen. Het ministerie acht de kans dat het bedrijf daadwerkelijk besmet is geraakt klein, maar de eventuele consequenties bij een uitbraak op de locatie van het biologische bedrijf is groot. In de 10-kilometerzone rondom het bedrijf zijn 277 pluimveebedrijven gevestigd.

Sinds dinsdag 26 oktober geldt in het hele land een ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee. Voor hobbymatig gehouden pluimvee geldt een een afschermplicht.

 
 

Inloggen op de ledenportal