Pluimveeweb: Leghennenhouders vrezen financiƫle gevolgen ophokplicht: 'Scheelt tonnen'

28-10-2021
Leghennenhouders met vrije uitloop hennen vrezen de financiële gevolgen van een ophokplicht langer dan 16 weken. Dan daalt de eierprijs zo'n 3 cent en dat scheelt een gemiddeld bedrijf tonnen aan inkomsten.

Minister Carola Schouten van Landbouw stelde dinsdag 27 oktober een landelijke ophokplicht in voor alle pluimveebedrijven. Wanneer de ophokplicht langer dan 16 weken duurt, dan mogen eieren van opgehokte vrije uitloophennen niet meer als vrije uitloop ei worden verkocht, maar moeten ze als scharrelei worden verkocht. „De opbrengstprijs voor de leghennenhouder daalt dan al snel met zo'n 3 cent per ei", legt NVP-voorzitter Bart-Jan Oplaat uit tegenover Omroep Brabant. „Dat scheelt voor een gemiddeld bedrijf tonnen aan inkomsten. En dan dreigen faillissementen."

De NVP-voorzitter hoopt dat supermarkten bereid zijn om ook na 16 weken nog de prijs van vrije uitloopeieren te betalen aan de leghennenhouders. In de winter van van vorig jaar duurde de ophokplicht uiteindelijk 30 weken. Het bedrijfsrisico dat er mee samenhangt, stelt leghennenhouders voor de vraag of het economisch voldoende interessant blijft om door te blijven gaan met het houden van vrije uitloophennen.

Ook leghennenhouder Frank Rooijakkers uit Asten (NB) maakt zich zorgen over de prijzen op termijn. „Je bent dan niks meer aan het verdienen. Ik heb wel de investeringen gedaan, in grond bijvoorbeeld, maar krijg minder voor de eieren", zegt Rooijakkers tegenover Omroep Brabant. Ook leghennenhouder Andy Siemons uit Roosendaal (NB) maakt zich zorgen. Hij vindt dat de overheid beter regionaal een ophokplicht kan invoeren, dan landelijk, geeft hij tegenover Omroep Brabant aan.

 
 

Inloggen op de ledenportal