Pluimveeweb: Vogelgriep vastgesteld bij vleeskuikenbedrijf in Noord-Hollandse Grootschermer

30-10-2021
In Grootschermer in de gemeente Alkmaar in Noord-Holland is op een vleeskuikenbedrijf H5 vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. Het gaat om circa 107.000 dieren. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf ligt één ander pluimveebedrijf. Dit bedrijf is geblokkeerd en wordt intensief gemonitord en onderzocht op vogelgriep. Omdat in het gebied van 10 kilometer rondom het besmette bedrijf (en het nabijgelegen bedrijf) in Grootschermer geen ander commercieel pluimveebedrijf ligt, is besloten om niet preventief te ruimen, maar dit bedrijf te blokkeren en monitoren.

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelde afgelopen dindsag 26 oktober om 12:00 uur een ophokplicht in voor alle pluimveebedrijven in Nederland. Schouten nam deze maatregel naar aanleiding van een vondst van hoog pathogene H5 vogelgriep bij leghennen op een biologisch leghennenbedrijf in Zeewolde (FL). De uitbraak in Grootschermer is de tweede uitbraak van hoog pathogene vogelgriep dit najaar.

Vervoersverbod Grootschermer

Er is per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Grootschermer. Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor pluimveemest en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

Landelijke maatregelen

Naar aanleiding van een vogelgriep besmetting op een bedrijf eerder deze week is er een landelijke ophok- en afschermplicht ingesteld. Deze blijft onverkort van kracht. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht. Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van hobbyvogels- en kippen, geldt een afschermplicht. Hierbij moet zoveel mogelijk worden voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden. Op de website van de NVWA is meer informatie te vinden over hoe dit het beste kan. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

Voor houders van leghennen, vermeerderingsdieren en vleeskuiken geldt nog steeds een aangescherpte meldplicht. Hierbij moeten pluimveehouders eerder melding maken bij de NVWA van uitval van hun pluimvee, waardoor besmettingen met vogelgriep eerder aan het licht kunnen komen en de kans op verspreiding kleiner wordt.

Bekijk hier de Kamerbrief over uitbraak vogelgriep op pluimveebedrijf in Grootschermer en hier de regeling maatregelen beschermings- en bewakingszone hoogpathogene vogelgriep Grootschermer. Bekijk hier de kaart van het 3 kilomtergebied in Grootschermer en hier de kaart van het 10 kilomtergebied in Grootschermer.

 
 

Inloggen op de ledenportal