Pluimveeweb: H5N1vastgesteld in wildpark Verenigd Koninkrijk

29-10-2021
Bij een aantal vogels van verschillende soorten in een wildpark bij Droitwich Spa, Worcestershire (VK) is hoogpathogene H5N1 vogelgriep vastgesteld. De hoogpathogene HPAI H5N1 verspreidt zich onder wilde vogels, voornamelijk eenden, waaronder smienten en wilde eenden, langs een trekroute in Noord-Duitsland en Denemarken.

Alle vogels op het terrein zijn geruimd en er is bevestigd dat de stam hoogpathogeen is. Rond de besmette gebouwen zijn een beschermingszone van 3 km en een toezichtszone van 10 km ingesteld om het risico van verspreiding van de ziekte te beperken.

Het gaat om hetzelfde centrum voor wilde vogels dat vorige winter door een uitbraak van hoogpathogene H5N8 AI werd getroffen.
De uitbraak is de eerste in dit winterseizoen en het onderzoek zal nu trachten vast te stellen of deze infectie is veroorzaakt door restvirus dat in het Verenigd Koninkrijk aanwezig is of is ingevoerd door trekkende wilde vogels.

Snel veranderde situatie

De afgelopen weken hebben zich "significante" veranderingen in de epidemiologie van hoogpathogene aviaire influenza H5 in Europa voorgedaan.

Dit najaar werden de eerste gevallen van H5N1 gemeld bij brandganzen in Zuid-Finland, begin september. Defra, het departement voor milieu, voedsel en plattelandszaken in het Verenigd Koninkrijk, suggereert dat deze ontdekking het begin zou kunnen zijn geweest van een nieuwe golf van HPAI die zich onder trekkende watervogels naar het westen verspreidt.

De ziekte is onlangs ontdekt bij wilde vogels in Centraal-Azië, Zuid-Rusland, Duitsland, Denemarken en Nederland. De hoogpathogene HPAI H5N1 verspreidt zich onder wilde vogels, voornamelijk eenden, waaronder smienten en wilde eenden, langs een trekroute in Noord-Duitsland en Denemarken.

 
 

Inloggen op de ledenportal