Pluimveeweb: Fotoserie: Grote uitloopluiken, CCM- en tarwe-installatie in nieuwe sterstal

02-11-2021
Grote uitloopluiken, een CCM- en tarwe-installatie in combinatie met een paddlemenger en een drietal ontvangstruimtes zijn de meest opvallende zaken in de nieuwe 1 ster Beter Leven leghennenstal van de familie Peters in Didam (GD). Ze richten zich op regionaal en transparant produceren. Een gedeelte van het voer voor hun leghennen bestaat uit Corn Cob Mix (CCM) en tarwe uit de regio. „We willen een deel van onze eieren zelf afzetten via huisverkoop en rechtstreekse verkoop aan bijvoorbeeld boerderijwinkels, restaurants en supermarkten in de regio”, zegt Stijn Peters.

Op de plek van de legbatterijstal van opa en oma bouwde de familie Peters uit Didam (GD) een nieuwe leghennenstal. De stal voldoet aan de eisen van het 1 ster Beter Leven keurmerk en biedt plaats aan 21.500 leghennen. De familie koos voor extra grote uitloopluiken. „Regionaal en transparant produceren zijn de speerpunten van ons bedrijf”, benadrukt Stijn Peters (25). „Dankzij de grote uitloopluiken en de zicht- en ontvangstruimtes kunnen voorbijgangers en bezoekers de hennen in onze stal goed zien.”

De nieuwe stal staat pal langs de snelweg A12 bij Zevenaar. Ook komen straks, op 200 meter afstand van hun bedrijf, de op- en afritten van de snelweg voor Didam en Zevenaar. „Er wordt veel gefietst en gewandeld rondom ons bedrijf. Didam en Zevenaar zijn twee grote plaatsen om ons heen waar ongeveer 60.000 mensen wonen. Ook komt er een outletcentrum aan de andere kant van de snelweg. Rondom ons bedrijf wonen en komen dus veel mensen. Die willen we graag betrekken bij ons bedrijf door openheid te tonen. We vinden het belangrijk om te laten zien wat we doen. Hierdoor brengen we de producent en consument weer dichter bij elkaar. We streven ernaar dat zoveel mogelijk mensen uit de regio onze eieren kopen via huisverkoop en rechtstreekse verkoop aan bijvoorbeeld boerderijwinkels, restaurants en supermarkten in de regio”, zegt Stijn Peters. Hij draagt samen met zijn vader Jos (57) de zorg over het bedrijf.

In de stal staan drie rijen van het zogeheten half inside volièresysteem van Jansen Poultry Equipment. „Ik vind dit een mooi en degelijk systeem. Bovendien was de prijs goed en speelde ook mee dat we alles bij één stalinrichter konden bestellen, zowel het volièresysteem, de ventilatie als de technische installatie en montage”, motiveert Peters.

Buiten naast de stal staat een stortbak voor de CCM.

In de stal staat een zogeheten paddlemenger om CCM en tarwe door het kernvoer te mengen. „We willen CCM en tarwe uit de regio kopen en bijmengen door het kernvoer. Hoeveel CCM en tarwe we kunnen bijmengen weten we nog niet precies. Dat is ook afhankelijk van de prestaties van het koppel. Met het gebruik van regionaal geteelde grondstoffen in het voer willen we een extra toegevoegde waarde creëren aan onze eieren.”

De familie kocht drie tweedehands silo’s waarvan twee voor tarwe en één vlakbodemsilo voor het kernvoer. „In een vlakbodemsilo vindt minder ontmenging plaats dan in een gangbare silo. Het effect van eventueel ontmengen van kernvoer is groter omdat we CCM en tarwe bij voeren. Het belang voor minimale ontmengen, staat dus hoog in het vaandel.”

De familie koos voor de veelgebruikte Corax verlichting van Hato en onderdrukventilatie. „Wanneer de uitloopschuiven open staan, ventileren we op basis van temperatuur en wanneer ze dicht staan op basis van onderdruk”, licht Peters toe.

Aan de kant van de wintergarten zit een daglichtstraat in de zijmuur. Aan de andere zijkant koos de familie voor verduisterbare daglichtramen in het plafond. „Zo voldoen we aan de daglichteisen van 1 ster Beter Leven en is de lichtverdeling mooi”, zegt de leghennenhouder.

De familie liet een overdekte uitloop bouwen van 7 meter breed. De stal zelf is 14 meter breed exclusief wintergarten en 75 meter lang (binnenwerks). „De stal is volledig ingericht volgens de eisen van het 1 ster Beter Leven keurmerk. Het ontvangen van mensen, inmengen van regionale grondstoffen zijn extra. Hiermee willen we onze eieren een extra toegevoegde waarde geven. Ook is er de mogelijkheid van het maken van een bosrand waar de hennen buiten in kunnen scharrelen.”

De familie bouwde drie kijkersruimtes. De ene kijkersruimte is een skybox. Deze is vrij toegankelijk voor alle bezoekers. De andere is een ontvangstruimte. „Hier kunnen we groepen ontvangen en ons bedrijf en de pluimveehouderij promoten. Denk hierbij aan scholen, familiedagen en bedrijven die met hun team een plek zoeken om te vergaderen of dergelijke.” Vanaf de ontvangstruimte zien bezoekers de hennen vanaf boven in de stal.

„Op de begane vloer is er ook ruimte gemaakt voor ontvangst van bezoekers. Hier kunnen de bezoekers zien hoe we de eieren afdraaien en kunnen we een praatje met de mensen maken. Mensen betrekken bij onze bedrijfsactiviteiten vinden we belangrijk”, zegt Stijn Peters (25). „We leggen bezoekers graag uit hoe we werken op ons bedrijf en willen van onze bezoekers ambassadeurs maken voor ons bedrijf en voor de pluimveesector.”

Aan de achterzijde van de stal zit de mestopslag. De mestopslag zit onder hetzelfde dak als de stal zelf. Dit zorgt voor een fraai gezicht en opgeruimde werkomgeving. „We draaien de mest af op de vloer van de mestloods. Wanneer er een volle vracht mest ligt bellen we de mesthandelaar en de loonwerker op. Dan kan de mest opgehaald worden.”

De warmtewisselaar moet ten tijde van het maken van de foto’s nog worden geïnstalleerd. Met de warmtewisselaar gaat de familie de minimumventilatie verzorgen. Ook is het een vereiste om te voldoen voor de milieuvergunning evenals het gebruik van de strooiselschuif onder het drie rijen volièresystemen. „We voldoen ruimschoots aan de emissie-eisen. Dit vinden we ook belangrijk.”

De huisverkoop van eieren vindt nu plaats vanuit een hokje op het erf. Hier pakken de mensen zelf de eieren in doosjes en betalen ze contant door het geld in een bakje te doen. Een nieuwe eierautomaat, die nog geïnstalleerd moet worden, moet de huisverkoop een stimulans geven. Klanten kunnen straks zowel contant als met de pinpas betalen bij de eierautomaat.

„Zonder reclame verkopen we al ruim 2.000 eieren aan huis”, zegt Stijn Peters. Hij ziet volop ruimte voor groei. „Er is steeds meer belangstelling voor korte ketens en lokaal en vers kopen bij de boer. De combinatie van het houden van leghennen en het aan de man brengen van de eieren is leuk en uitdagend. Bovendien willen we de pluimveesector in een positief daglicht zetten en promoten. Door laten zien en te vertellen wat we doen”, vertelt Peters.

Dinsdag 9 november arriveren de eerste bruine leghennen in de stal. Lees de reportage met het ondernemersverhaal van de familie Peters zaterdag 20 november in het regionale agrarische vakblad Vee & Gewas. Hierin legt Stijn Peters uit hoe ze een deel van hun eieren rechtstreeks willen verkopen en waarom.
 
 
 

Lees de reportage met het ondernemersverhaal van de familie Peters zaterdag 20 november in het regionale agrarische vakblad Vee & Gewas. Hierin legt Stijn Peters uit hoe ze een deel van hun eieren rechtstreeks willen verkopen en waarom. Klik hier om een gratis proefnummer voor Vee & Gewas aan te vragen en hier om abonnee te worden op Vee & Gewas.

Vanwege de recente vogelgriepuitbraken is besloten om de open dag van vrijdag 5 november te annuleren.

 
 

Inloggen op de ledenportal