Boerderij: Vogelgriep bij legkippen in Assendelft

02-11-2021

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

In Assendelft is bij legkippen op een kleinschalige houderij vogelgriep (H5) vastgesteld.

 

Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Assendelft ligt in Noord-Holland, op 16 kilometer van Grootschermer waar zaterdag vogelgriep werd geconstateerd. Dat heeft het ministerie van LNV maandagavond bekendgemaakt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat de circa 140 legkippen en 50 loopeenden op de besmette locatie ruimen.

In een straal van 3 kilometer rond het bedrijf ligt één ander pluimveebedrijf. Dit bedrijf wordt onderzocht op vogelgriep. In de zone van 10 kilometer rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveehouderijen.

Vervoersverbod Assendelft

Het ministerie heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Assendelft. Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren. Ook geldt het verbod voor pluimveemest en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

De NVWA onderzoekt nog of er ‘risicovol contact’ heeft plaatsgevonden tussen het besmette bedrijf en andere locaties, bijvoorbeeld omdat iemand op het besmette bedrijf is geweest en daarna een ander pluimveebedrijf heeft bezocht. Om die reden werd zondag een pluimveebedrijf in Otterlo geruimd in verband met contact met Grootschermer en vorige week een zorgboerderij in Barneveld met een link naar Zeewolde.

Bezoekverbod afkondigen

NVP-voorzitter Bart-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders stelt dat preventieve ruimingen noodzakelijk kunnen zijn om te voorkomen dat veel andere bedrijven ook besmet raken. “Maar voor het bedrijf is het een verschrikking.” Hij noemt het opmerkelijk dat het Duitse kwaliteitssysteem KAT in tegenstelling tot SKAL nog steeds controles uitvoert. Pluimveehouders lopen daarmee het risico op insleep van het vogelgriepvirus. Hij wil dat het ministerie van LNV net zoals vorig jaar een bezoekverbod afkondigt.

Pluimveehouders staan volgens hem achter de ophokplicht maar legpluimveehouders maken zich zorgen over de termijn van zestien weken. Na die periode mogen eieren van vrije-uitloopkippen niet meer als vrije-uitloopeieren worden verkocht. Ze zijn dan minder waard. Oplaat hoopt dat de ophokplicht in sommige delen van Nederland spoedig opgeheven kan worden.

Importverbod

Japan, Israël en Singapore hebben naar aanleiding van de uitbraak van vogelgriep in Nederland importbeperkingen opgelegd. De vorig jaar door Japan opgelegde beperkingen waren net op 21 oktober grotendeels beëindigd.

 
 

Inloggen op de ledenportal